31/12/06

AIXÒ ÉS TOT EL QUE SABEN DIR?

Fa uns dies, vaig llegir que a la presentació del candidat socialista a l'alcaldia de la ciutat, el màxim dirigent local d'aquest partit va dirigir una sola frase a CiU, concretament va dir: "CiU li va al darrere (del PP), no té projecte, han hagut d'anar a buscar un candidat de fora".

La primera part no mereix ni ser comentada, només cal assistir a algun ple municipal o veure els programes electorals dels partits (el PP no en tenia). Ara, si això és l'única cosa que sap dir per atacar políticament al candidat de CiU, és que l'hem encertat. Nosaltres ja ho sabíem que en Joan era un bon candidat, però ell ens ho confirma quan no troba per on atacar-lo.

De fet, ara podria dir allò de que en Joan Majó, de qui es declara hereu el candidat socialista, va viure sempre a Barcelona i es passava la meitat del temps de viatge per motius professionals. També podria posar l'exemple de qui va ser tinent d'alcalde i regidor d'urbanisme i vivia a Argentona. Per no parlar d'en José Montilla, que era alcalde de Cornellà i vivia a Sant Just. Però no cal, com tampoc cal entrar a explicar que en Joan va viure durant molts anys al carrer Blai Parera, al barri de Rocafonda, perquè el que veritablement és important és que estima Mataró, la coneix des de que de ben jove hi va venir a estudiar i fa gairebé vint anys que hi treballa al front de la seva empresa.

MAL FINAL D’ANY

Feia dies que la feina, les festes i també la grip m'havien fet aparcar aquest petit racó per escriure. Però avui, tinc necessitat de dir alguna cosa de l'atemptat terrorista d'aquest matí.

L'endemà que Zapatero assegurés que es donarien grans avanços en el procés de pau, sense cap comunicat anunciant la suspensió de la treva, ETA l'ha trencada amb la col·locació d'una bomba que ha explotat a l'aparcament de la Terminal 4 de l'aeroport de Madrid, amb el resultat de dos desapareguts i almenys 19 ferits lleus.

Els fets d'avui acaben amb moltes esperances a curt termini, però cal seguir treballant per aconseguir la pau. Mai ho sabrem, no ho hem de saber, tot sobre política antiterrorista. És un d'aquells temes que, per raons de seguretat, la informació ha d'estar reservada als seus responsables i per aquesta raó es fa molt complicat opinar. Però, tot i que sigui una mala manera d'acabar l'any i que el camí sigui més llarg i difícil del que pensàvem fins ahir, hem de mantenir el mateix desig de pau i no fer cas dels que vulguin utilitzar el terrorisme com a matèria electoral.

19/12/06

NOTES

De bon rotllo

Tampoc havia de ser tot dolent, amb el segon govern tripartit. El nou conseller d'interior, Joan Saura, referint-se al desallotjament de Can Ricart, diu: "ho hem fet de bon rotllo". si governa un altre la visió és diferent, però ara s'han adonat que s'ha de donar compliment a les decisions judicials. Si no fan grans coses, com a mínim, les que facin que sigui de "bon rotllo".

És més greu

No comparteixo amb David Madí que
la causa de la pèrdua d'entre 32.000 i 42.000 vots a les passades eleccions sigui que, entre les eleccions de 2003 i les actuals, de novembre de 2006, han mort una part d'electors de CiU. La mort, ara per ara, és un fet natural i afecta a tots per igual, el problema és més greu, el problema és que ni CiU, ni cap altra formació política, sap engrescar suficientment els joves.

No hi puc estar d'acord

Llegia que al Sr. Duran li "cansa veure sempre com l'opinió d'Unió és una discrepància amb CDC i, en canvi, la de CDC passa a ser la posició de CiU". No cauré en fer el mateix que fa el Sr. Duran de parlar dels problemes de casa en públic, només diré que, des de la base, no puc estar-hi d'acord.

Caganers

Ho va dir, fa uns dies, El Punt i també altres diaris, els caganers dels líders del PSOE a Catalunya i d'ERC són els més demandats a la fira de Santa Llúcia. A casa seguim posant el caganer amb barratina i un paper de diari a la ma, però és evident que n'hi d'altres que també "la caguen".

Qui és el patètic?

Fa un parell de dies hi havia un membre de l'actual equip de govern municipal a Mataró que als de CiU ens deia patètics. En el marc d'unes bones relacions podem discutir qualsevol problema, però si qui està al govern, quan es sent una mica acorralat, no té cap altre recurs que l'insult, no cal que ens asseiem a parlar de res i Déu nos en guardi el dia que es trobi a l'oposició.

14/12/06

BENVINGUDA A UN NOU DIARI DIGITAL

Fa un parell de dies, tornant de Barcelona, escoltava el programa l'Oracle, de Catalunya Ràdio, a la tertúlia d'aquell dia hi participava l'Enric Morera, secretari general del Bloc Nacionalista Valencià. Entre altres coses, parlaven sobre la manca d'informació que, en general, es té a Catalunya sobre els valencians (a en Vicent li hagués agradat escoltar-lo).

A la darrera part del programa van parlat del nou diari digital, que apareixia aquell mateix dia, "el Singulardigital.cat". No va faltar el comentari mal intencionat d'alguna persona del món periodístic dubtant de la seva imparcialitat, però van aconseguir que una de les primeres coses que fes quan vaig arribar a casa fos posar-me davant l'ordinador i connectar-me al nou mitjà de comunicació.

El director és en Jordi Cabré, un jove escriptor, advocat i col·laborador del diari AVUI, nascut a Barcelona, que va començar a escriure als deu anys. El producte és modern i agradable de llegir. Hi podem trobar tota classe de notícies vistes des d'una òptica nacional, a més d'enquestes o vídeos, i incorpora la possibilitat d'enviar SMS amb comentaris.

"elSingulardigital.cat" s'ha estrenat, en el món de la comunicació, amb 832.514 pàgines vistes el dia mateix de la seva sortida escena. Felicitats !!

13/12/06

PACTE PEL FUTBOL. UN PACTE O UNA OBLIGACIÓ DEL GOVERN MUNICIPAL?

L'Ajuntament de Mataró ha fet públic un "Pacte pel Futbol", amb l'objectiu de millorar les instal·lacions i promocionar i millorar el futbol base dels clubs de la ciutat.

Dos objectius amb els quals ningú pot estar en desacord, ja que ambdós són vàlids permanentment. El primer és una necessitat que pateix tota la xarxa d'equipaments municipals de Mataró des de fa molts anys i el segon és una finalitat perseguida pels propis clubs per definició. Dit això, què passa si analitzem acuradament els quatre fulls d'escriptura espaiada que omple el pacte?

La "Millora de les instal·lacions" no hauria de ser objecte de cap pacte amb els clubs de la ciutat, és una obligació del Govern Municipal mantenir les instal·lacions de tot tipus en unes condicions adequades per a la pràctica de l'activitat per a la qual van ser construïdes. Obligació que en el cas de Mataró no s'ha complert en gairebé cap cas, només cal que fem una passejada, a més dels camps de futbol podem visitar els pavellons esportius, el Teatre Monumental i fins i tot algunes escoles, les quals presenten deficiències importants pel poc manteniment dels edificis, que és una responsabilitat municipal.

Després d'anys sense fer un manteniment adequat a les instal·lacions, a sis mesos d'unes eleccions municipals, trobem promeses per convertir un camp de sauló amb gespa per any. Després de fer el sord quan es reclamava per part de l'oposició, tot i figurar als programes electorals, ara correm-hi tots a dibuixar nous camps de futbol per al Mataró i per al Cirera.

Pel que fa a la "Promoció i millora del futbol base dels clubs de la ciutat", aquest és un desig compartit per tots, en què els principals protagonistes han de ser els propis clubs, encara que han de saber que compten amb el suport de les administracions, especialment de la municipal. Fet que no s'ha donat amb la proposta d'una Fundació creada recentment per aquesta finalitat.

Finalment, un bon pacte ha de comptar amb tothom i en aquest hi falten dos importants clubs de la ciutat, encara que això no ha privat els representant polítics fer-ne un ús propagandístic durant la Festa del Futbol d'enguany, signant-lo tot i no haver estat encara aprovat pel Plenari del Patronat Municipal d'Esports, el qual no té previst cap paper en el seguiment del seu compliment, més enllà de les informacions del president.

Convergència i Unió només donarà suport a aquest tipus de documents, per altra banda programàtics, sense cap valor executiu, quan comptin amb tothom, segueixin adequadament el camí fins a la seva aprovació i no siguin utilitzats com a propaganda.

5/12/06

"La independència d'ERC ha passat a millor vida"

No ho dic jo, ho diu Santiago Espot, president de Catalunya Acció (CA) en unes declaracions publicades al diari digital "e-notícies" (amb vídeo inclòs): "La independència d'ERC ha passat a millor vida".

Convergència ha estat criticada pel seu nacionalisme moderat, ara, el dirigent de Catalunya Acció defensa una manera de fer similar, quan ve a dir que la independència de Catalunya és una cursa de fons. De res serveix fer el ridícul, com ha fet el Conseller de Governació, que avui treu i demà posa una bandera, obeint el president espanyolista de la Generalitat de Catalunya. Tal vegada, més d'una se'n adonarà ara que a
CDC també hi ha independentistes, encara que són més responsables i no utilitzen la seva Nació per fer el ridícul o obtenir millors resultats electorals i després posar-los al servei d'un partit espanyol.

3/12/06

LA TERMINAL T5 DE L'AEROPORT DE BARAJAS

Ramon Tremosa, economista, professor del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona i col·laborador dels diaris La Vanguardia, El Periódico i Avui, així com també del setmanari El Temps, escrivia al Diari Avui de dijous passat un article titulat "El prat no és base de cap gran companyia aèria, AENA+Iberia+AVE = T4".

És un article molt recomanable per fer-se una idea de com funcionen les inversions de l'Estat. És igual qui governi a Espanya, dreta o esquerra, si no hi ha suficient capacitat d'influència des de Catalunya, no se'n recorden de nosaltres, i si n'hi ha, en prou feines. A tall d'exemple, Tremosa es pregunta per què només a la T4 (Barajas) s'hi han gastat set mil milions d'euros, xifra que duplica el cost dels dos aeroports de París. Una altra dada, és el col·lapse que es produeix a l'Aeroport del Prat a causa de la poca inversió per fer-lo més competitiu, que fa que cap companyia s'interessi en portar vols intercontinentals. Fet que, de retruc, fa desviar fora de Barcelona la possible instal·lació d'oficines d'empreses multinacionals i també d'organismes oficials de caire igualment internacional.

La lectura d'aquest article es molt clarificadora per entendre com les infrastructures i l'economia són essencials per arribar al grau d'autodeterminació que desitgem.

TRIPARTIT. Suma i segueix

Que primer prendrien la decisió, després es manifestarien en contra i finalment ordenarien la repressió dels manifestants, estava dins del que era previsible. Però que, com si d'una plataforma extraparlamentària es tractés, ridiculitzarien al líder del partit majoritari al Parlament de Catalunya i, fins i tot, qui han fet president, sumant els vots dels diputats, no pas els dels ciutadans, això no ho podíem preveure.