3/2/10

Valors i política. Un debat interessant

Ahir, a la Sala d’Actes de Caixa Laietana, la gent de la revista Valors van presentar una taula rodona a la qual havien convidat a participar al president del Parlament, Ernest Benach, al periodista i assagista, Francesc-Marc Àlvaro i a l’assessor en comunicació i consultor polític, Antoni Gutiérrez-Rubí per parlar “Valors i política. Una aliança possible?”

Entre l’optimisme del Sr. Gutiérrez.Rubí, pel que fa a l’aliança entre valors i política, i l’aire “filosòfic” de Benach, que va definir els valors com el fonament de qualsevol societat, tant si són bons com dolents, em quedo amb la intervenció més provocativa de Francesc-Marc Àlvaro.

Àlvaro, només començar, ja va donar per fet que SEMPRE hi ha aliança entre política i valors, afegint que quan els valors són genèrics, en democràcia, tothom està d’acord amb ells (igualtat, solidaritat, llibertat,...) tirant per terra l’optimisme mostrat per Gutiérrez-Rubí, doncs situava en present el que l’altre havia pronosticat pel futur. Pel que fa a la política, va dir que és imprescindible i que quan no n’hi ha el que tenim és una situació de guerra. Però també va dir que és tràgica, perquè al polític sempre li toca decidir entre dos mals i ha d’encertar el menys dolent.

Sense menysprear les altres intervencions, em va agradar la del periodista i única persona de la taula no lligada directament a la política perquè va ser la intervenció que més em va fer pensar. Té raó quan diu que el polític és algú que decideix i que ha de ser eficaç, escollint la millor decisió, i responsable d’allò que ha decidit. No fer això, segons ell i crec que té raó, és la veritable corrupció de la política. Aprofitats i malfactors n’hi ha a per tot arreu, no és un problema de la política, sinó de la societat, mentre que el polític que no és eficaç i responsable en la seva acció està defraudant a qui la votat. Això, per a mi, situa dos valors, l’eficàcia i la responsabilitat, com element diferenciador, doncs és cert que els de la llibertat, la fraternitat, la igualtat són generalistes.

Em va fer reflexionar i no podia evitar posar cares i partits al darrera, també les més properes, el meu propi partit i a mi mateix, pensant si complim amb eficàcia i responsabilitat el que ens ha estat encomanat. Tot i que inconscientment crec que tots ho fem, és bo que algú ens ho digui així de clar i ens obligui a fer un anàlisi conscient i detallat.

Felicitats a tota la gent que fan possible Valors per l’acte i encoratjar-los a continuar amb la feina que estant fent.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig assitir a l'acte. Benach va donar molt més de si del que expliques... sembla una qüestió de colors!

Quim Fernàndez ha dit...

I per què no pot ser una qüestió d'opinions?

Textualment dic: "Sense menysprear les altres intervencions,..." em va agradar més la de Francesc-Marc Àlvaro i, al sortir, vaig comprovar que no era l'únic.

`No serà el teu comentari anònim, una qüestió de colors?

Joan Salicru ha dit...

gràcies Quim!
joan