Quim Fernàndez


Vaig néixer al carrer Unió de Mataró el setembre de 1958. Sóc el petit de dos germans. La meva mare tenia una botiga molt a prop d’on vivíem i el meu pare, que havia vingut d’Andalusia al final dels anys quaranta, treballava en una important fàbrica de joguines de la ciutat.

Poc abans de fer els quatre anys vaig començar a anar a l’Escola Pia de Santa Anna, d’on no en vaig sortir fins els setze en acabar COU. Era força bon estudiant i vaig compaginar la formació a Santa Anna amb els estudis de delineació a l’Escola de Formació Professional Miquel Biada, ara institut de secundària.

Tot i que els problemes de visió que arrossegava de petit em van impedir acabar els estudis d’arquitectura iniciats a l’UPC, aquesta circumstància no em va aturar. Després d’un temps d’experiència en una entitat financera del país, em vaig decidir a muntar el meu propi negoci en el sector del comerç. Amb l’empresa funcionant em vaig casar amb la Maribel, i som pares de dos fills, en Jordi i la Rosa.

La meva estima pel nostre país ve de lluny. Va ser gràcies a escolapis com el pare Joan i molt especialment el meu pare, un andalús habitual a les tertúlies que en Terri organitzava al Racó a les que sovint l’acompanyava. Ells em van ensenyar a estimar Catalunya.

A principis dels anys vuitanta, i davant de l’enèsima persecució a Catalunya i a tot el que la representa, vaig decidir fer-me militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). A les primeres eleccions municipals a Mataró ja vaig fer d’interventor i molt aviat vaig ser convidat a formar part de l’executiva local. Al partit hi vaig ostentar diversos càrrecs, des de president local, secretari d’organització comarcal o membre del Consell Nacional, màxim òrgan del partit entre congressos.

Però on he pogut viure més intensament la política ha estat a l’Ajuntament de Mataró. El 1987, el cap de llista Ramon Camp, em va proposar formar part de la candidatura municipal que liderava. Va ser amb en Josep Mañach que vaig ser regidor per primera vegada. A l’Ajuntament, des de l’oposició, he estat portaveu del meu grup municipal en diversos mandats i membre de diverses comissions informatives, el que m’ha donat una visió àmplia del funcionament municipal i de la ciutat.

L’any 2011, amb Joan Mora al capdavant, CiU va assolir l’alcaldia de Mataró per primera vegada. Un fet històric que he viscut amb orgull i que referma el meu compromís amb la política local, el servei públic i la ciutat. El 2015 vaig tenir l’honor d’encapçalar la candidatura de CiU a Mataró i actualment sóc el primer tinent d’alcalde i regidor delegat de Cultura i Participació Ciutadana.

En el món associatiu he format part i sóc soci d’entitats de diversos àmbits. He treballat molt especialment en el lleure infantil i juvenil exercint de monitor, i més recentment, en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, essent fundador de l’Esplai Garbí i de l’Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal. Per la meva responsabilitat com a regidor he pogut representar l’Ajuntament al patronat de la Fundació Maresme, un càrrec que m’ha permès aprendre encara més d’un món pel que sempre he tingut sensibilitat.

A nivell personal, soc aficionat al bàsquet i l’excursionisme. I quan tinc temps m’agrada llegir llibres d’assaig més que no pas novel·les, tot i que actualment els dossiers i expedients i altres assumptes municipals m’ocupen pràcticament tot el temps.