20/6/07

TRIST ANIVERSARI

El 19 de juny de 1987 ETA va fer esclatar un cotxe bomba a l’aparcament del centre comercial Hipercor, a Barcelona. L’explosió provocà 21 morts i 40 ferits. És la matança més gran d’ETA a Catalunya i les reaccions en contra de l’atemptat arriben d’arreu. Amb aquest atemptat ETA volia demostrar la seva capacitat operativa davant les negociacions de les hores. Quatre anys més tard, el 29 de maig de 1991 ETA atempta contra una caserna de la Guàrdia Civil a Vic. Moren nou persones, entre elles i entre els ferits, molts infants que estaven jugant al pati. Aquest són els dos atemptats d’ETA més sagnats que recordo.

Ahir, en el vintè aniversari del primer, la Generalitat homenatjà les víctimes de l'atemptat d'Hipercor. Va ser un acte per demanar la unitat de la societat en contra el terrorisme. No podem tancar totes les portes als que volen agafar el camí de la democràcia il·legalitzant qualsevol organització de l’independentisme basc, però encara menys, ningú ha d’utilitzar les víctimes del terrorisme pel propi interès electoral.

S’han de perseguir i castigar els assassins, rebutjant qualsevol tipus de violència, alhora que s’han d’obrir a tothom les portes a la participació democràtica. Si no aprenem a fer-ho no acabarem mai amb el terrorisme.