20/4/10

Despertem-nos i passem a l’acció

Han passat cinc mesos d’aquell 26 de novembre en que una dotzena de diaris catalans (La Vanguardia, El Periódico, Avui, El Punt, Diari de Girona, Diari de Tarragona, Segre, La Mañana, Regió 7, El 9 Nou, Diari de Sabadell i Diari de Terrassa) publicaven una editorial conjunta titulada “La dignitat de Catalunya”.

Durant tota la setmana passada, encara ara, la notícia del dia va ser la possible sentència del TC sobre l’Estatut que fa quatre anys que el poble de Catalunya va refrendar després de ser aprovat pel nostre Parlament i que el Congrés espanyol tingués l’oportunitat de “pasar el cepillo” en paraules d’Alfonso Guerra i amb esmenes presentades pel Sr. Montilla, llavors ministre d’Indústria i ara president de la Generalitat.

El recull del que ha publicat la premsa sobre el tema dóna per més d’un llibre, segurament per una enciclopèdia, tots els partits i els respectius líders hi ha ficat cullerada, però potser ha arribat l’hora de passar a l’acció.

Quatre anys d’interinatge per una Llei de lleis com és l’Estatut de Catalunya, una llei que ha estat votada pel poble, són massas. Per altra banda, entre moltes altres, em faig dues preguntes: la primera, si en una verdadera democràcia hi pot haver algun tribunal que tingui la potestat de esmenar el mandat del poble, la segona, si un tribunal on els membres responen a adscripcions polítiques i en lloc de fer-ho a qüestions jurídiques pot emetre algun tipus de sentència creïble.

Per tot això, com ja ha dit l’Artur Mas, jo també penso que ha arribat l’hora de passar a l’ofensiva. Els polítics, ajudats pels seus assessors jurídics, sabran quins són els camins, però no podem seguir esperant que uns senyors caducats, amb una etiqueta penjada i que no fan més que barallar-se entre sí i mirar, a priori, qui té més vots, no poden decidir el nostre futur.

Estic convençut que d’alguna manera, per a molta gent, la seva participació a les consultes populars és una forma d’expressar-se davant aquesta situació. Després de quatre anys, ens hem oblidat d’una sentència que un dia o altre algú emetrà per respondre a uns recursos que està molt clar qui els va presentar, però cal despertar-nos i passar a l’acció.