10/7/20

Les Santes salten pels aires (Santes 2020, 1)

Fa un mes l’Ajuntament de Mataró comunicava l’acord de tots els grups de suspendre, cancel·lar o no sabem que fer els dies forts de Santes.

De fet, hi va haver dues piulades de l’alcalde que diuen coses ben diferents. La primera parla clarament de cancel·lació, mentre que la segona parla de programació alternativa.

Ningú entén perquè es va trigar tant per obrir boca, encara que sigui per dir ben poca cosa. De fet, probablement la notícia publicada al Capgròs els va obligar a moure fitxar, si no encara estaríem igual.

Analitzem una mica que ens diuen. Tots entenem i fa setmanes que ho tenim assumit, que fins que no es trobi una vacuna serà difícil organitzar actes multitudinaris com la Gegantada,  la Crida, el Desvetllament, el No n’hi ha prou, ... Però també esperàvem una mica de creativitat de part dels responsables.

Un altre factor important a tenir en compte és la necessitat d’abocar diners a ajuts socials i restaurar el teixit econòmic de la ciutat. Però encara no ens hem refet de veure com la Cultura ha estat la més gran víctima de les retallades en el pressupost del 2020. Per altra banda, el sector cultural és dels més perjudicats pels efectes de la pandèmia.

El que s’ha fet no és trobar un model alternatiu per a la nostra Festa Major en una situació que tots desitgem que no es repeteixi. Mataró no s’enlairarà amb la proposta del govern a la que l’oposició no ha sabut formular cap alternativa, el que ha passat és que la ciutat i la seva cultura han saltat pels aires amb aquesta proposta.

Darrere una actuació cultural també hi ha professionals, però sembla que aquests no compten, A més, per deixar-los de banda el govern s’amaga darrere les entitats. El teixit associatiu també ha rebut, sobretot perquè està format per voluntaris que ara han de posar altres prioritats davant les seves col·laboracions, però també perquè l’administració local ha ajornat o cancel·lat projectes compromesos.

Algú pot explicar per què no s’ha estudiat, amb una mica de creativitat, què es podia fer de la programació de Santes amb la vista posada a contractar aquelles persones que depenen d’això per sobreviure. En lloc de, només mantenir petits contractes, probablement compromesos anteriorment?