12/9/17

Neix Mataró Audiovisual


Dissabte passat vam inaugurar les noves instal·lacions de MATARÓ AUDIOVISUAL, el nou mitjà que uneix en una sola marca els canals públics de comunicació locals. I coincidint amb la Diada de l’Onze de Setembre van començar les emissions d’aquests nous canals: Mataró Televisió, Mataró Ràdio i Mataró Digital.

El projecte ve de lluny. En el mandat passat, amb el govern de CiU, se’n va començar a parlar, tot i que va caldre esperar fins a aquest mandat perquè s’iniciessin els treballs. L’acord de govern signat entre PSC i CiU va recollir l’objectiu d’integració de la televisió comarcal amb l’emissora municipal de ràdio. Finalment, el mes de gener de 2017, després de mesos de debat intern dins el govern i d’estudiar com es podia fer, el Ple Municipal va aprovar, amb l’acord de tots els grups municipals, un full de ruta marcant clarament el camí a seguir.

Han estat mesos de treball intens i complex per assolir un objectiu fixat des del primer dia: aconseguir la integració en un sol mitjà de comunicació, que a la pràctica volia dir la creació d’una única redacció sota una sola direcció, amb vistes a iniciar emissions l’Onze de Setembre del mateix any. Objectiu aconseguit sobretot gràcies a l’esforç i dedicació de tot un equip d’excel·lents professionals dels mitjans existents sota la direcció de l’Àrea de Servei a les Persones de l’Ajuntament en col·laboració amb diferents serveis municipals.

Tot aquest procés s’ha dut a terme amb la voluntat de guanyar en eficiència i eficàcia; mantenir i reforçar el model de comunicació proximitat i incrementar la col·laboració amb el Tecnocampus per desenvolupar una cooperació acadèmica intensa.

Gràcies a la integració es garanteix la continuïtat dels mitjans. Especialment del canal de televisió, que, malgrat passa a ser municipal, segueix tinent vocació de servei a la comarca i  reforça el paper de capital que ha de tenir Mataró. Destacar també que s’han pogut garantir tots els llocs de treball.

Tot això només es podia fer des del convenciment del valor que tenen els mitjans de comunicació local a l’hora d’explicar a la ciutadania que passa en el seu entorn més proper, allò que els afecta i aquells fets dels que en molts casos en són protagonistes. I preservant els criteris d’objectivitat i independència dels òrgans polítics dels que depenen en tal que mitjans públics.

Així mateix, els acords signats amb el Tecnocampus faran d’aquest mitjà públic una eina de formació pels estudiats del Grau de Mitjans Audiovisuals, que podran fer les seves pràctiques treballant en experiències reals de comunicació, alhora que aportaran frescor i a la producció de les ofertes en programació de televisió i ràdio.

M’agradaria remarcar que tot aquest procés només ha tingut el cost de les inversions en l’adequació dels espais on ja s’ubicava el canal comarcal de televisió, depenent dels desaparegut Consorci Digital Mataró Maresme. Aquest inversió s’ha destinat, en part, a renovar l’equip tècnic, ja que el pressupost de funcionament no tindrà cap increment respecte els ja existents.

Només queda desitjar molta sort i molts èxits al mitjà de comunicació que acaba de nàixer i agrair la bona feina feta a tots els que ho han fet possible.

Joaquim Fernàndez i Oller
1r Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Mataró 
President de Mataró Audiovisual