22/4/15

Balanç de mandat (6): Passar pel Rengle


No ho he dit moltes vegades, però he de confessar que el traspàs del govern després de les eleccions del 2011, no va ser precisament modèlic. Vam detectar la voluntat, en alguns casos, de posar-nos les coses difícils des del primer dia.

Dic això perquè el traspàs va consistir bàsicament en l’entrega d’un document, en el qual s’explicava genèricament quina era l’organització municipal, l’estat d’execució del pressupost de l’any, l’organigrama, i alguns temes pendents.

En aquest llistat de temes pendents, però, no hi eren tots. Posteriorment, i ja entrats de ple en el dia a dia de l’ajuntament, vam anar assabentant-nos de tots aquests temes pendents, amb moltes més sorpreses desagradables que no pas notícies positives.

A finals de l’any 2011 vam saber que l’edifici del Rengle, que s’havia construït entre els anys 2007 i 2010, no estava pagat. Però això no és tot. A banda de no estar pagat, es tractava d’una obra que es va adjudicar per un preu de  15,6 milions d’euros (més IVA) i va tenir una desviació aproximada de 8 milions d’euros més (més d’un 40 per 100), o sigui que va acabar costant 23 milions d’euros (més IVA).

Però la majúscula sorpresa no es va acabar aquí. Per pagar l’obra, s’havia constituït una hipoteca sobre l’edifici, per valor de 21 milions d’euros, però no es van fer servir per pagar l’obra, es van destinat a altres inversions.

Conclusió, PUMSA devia  23 milions a l’empresa constructora i 21 al banc que va constituir la hipoteca.

Per prendre’n la mesura exacta, convé dir que amb la desviació d’aquesta obra, per exemple, s’haguessin pogut construir 2 escoles d’infantil i primària, o dues biblioteques, ….

Davant d’això, i amb la fermesa que sempre hem tingut, vam afrontar les negociacions amb l’empresa constructora per pactar un pagament ajornat i a terminis i vam fer el mateix amb l’entitat bancària, per renegociar la hipoteca. I vam posar els fets en coneixement de l’Oficina Antifrau, que a hores d’ara encara no ha conclòs la investigació que va iniciar.

La responsabilitat, el control en la despesa i el rigor, han estat els nostres actius durant aquests quatre anys, i ho seguirán sent en un futur. Governem per tothom, gestionem el pressupost de tots i vetllem per millor destí dels recursos públics, dels recursos dels mataronins i les mataronines.