31/12/12

Fent balanç


 
Quan acaba un any és habitual, gairebé obligat, fer balanç de la feina que s’ha fet, encara que només sigui una breu reflexió com aquesta en un bloc personal.
 
En el meu cas, per fer aquest balanç he de separar, d’una banda, la feina feta a Participació Ciutadana i Ciutadania i Convivència i, per l’altra, la que s’ha fet a Cultura, fins avui IMAC i a partir de demà Direcció de Cultura. Ha estat un any especial i complicat. Poc abans de començar-lo vam haver de fer canvis al govern a causa de la renúncia per motius de salut d’en Marcel, un bon company que hauria estat un excel·lent regidor de cultura i ensenyament. Aquests canvis em van afectar de ple i quan començava a situar-me als Serveis d’Obres i Manteniment l’alcalde em va encomanar substituir en Marcel al capdavant de Cultura. En dos mesos vam recuperar el temps “perdut” per començar l’any amb el Consell Rector en normal funcionament i amb una nova direcció. Una altra renúncia, la d’en Quim Barnola, va portar altres canvis en cadena, en Josep M. Torrent, amb només vuit mesos com a director de l’IMAC el substituïa i després de la bona feina feta a Participació Ciutadana l’Ester Merino tornava a Cultura en el lloc que en Josep M. havia deixat. Per si aquests i altres canvis de persones no eren suficients, vam haver de prescindir de cinc persones del Servei de Ciutadania i Convivència a causa de la gran davallada en les subvencions provinents d’altres administracions, molt especialment de l’Estat. Aquest va ser un cop molt dur. Amb només un any al govern municipal veia com cinc persones, grans professionals als quals els agradava el que feien, quedaven sense feina a causa de la manca de finançament i no pas perquè no els necessitéssim.
 
Passant a analitzar el que s’ha fet, faré una tria de pocs temes amb la intenció de dissoldre’ns en petites, encara que no menys importants, accions. Els educadors de carrer a Rocafonda, una antiga reivindicació veïnal, ha estat l’inici d’una actuació que el 2013 haurà de desenvolupar-se i, si és possible, créixer i exportar-se a altres barris de la ciutat. La revisió del model de participació ciutadana, sense abandonar el dia a dia dels consells i amb l’organització del Juny Solidari i una esplèndida Mostra d’Entitats, ha estat la que serà la principal actuació del mandat d’aquest Servei i que s’anirà desplegant poc a poc. Pel que fa Cultura, l’accent del 2012 l’hem posat en la cultura tradicional i popular, amb especial atenció a Les Santes i a la revisió d’actes importants com el Desvetllament, però també hem iniciat un atractiu camí amb un Festival Internacional d’Orgue i hem commemorat el cinquantè aniversari de la descoberta del jaciment arqueològic de Torre Llauder, tot amb una intencionalitat clara de promoció de ciutat que altres ara han de saber aprofitar.
 

 
Però tot el que hem fet ha estat gràcies, no només als excel·lents professionals de que disposa el nostre ajuntament, sinó també a la gran col·laboració que hem rebut de persones i entitats de la ciutat. Aquest és el denominador comú del que en el seu dia amb va encarregar l’alcalde, la relació amb ciutadans i ciutadanes, ja sigui individualment o sota el paraigua d’una entitat o associació. Una darrera mostra de la col·laboració ha estat la recentment inaugurada exposició “La nevada del 62”, amb un excel·lent de nota pel que fa a l’organització però impossible de realitzar si no hagués estat per la resposta de moltes persones que han cedit el material.