18/3/10

Entre la política i la pedagogia

“Entre la política i la pedagogia” és el títol del darrer llibre de Pere Carbonell, que ahir es va presentar a la delegació a Mataró d’Omnium Cultural amb la col·laboració d’Unió de Botiguers. El llibre porta el subtítol de: “12 anys en missió de servei prop dels consumidors i dels comerciants de Catalunya”, frase que explica molt bé el seu contingut.

Quan he entrat ja parlava en Josep Puig Pla, també escriptor i que fou regidor de promoció econòmica els anys que Pere Carbonell era director general de comerç i consum de la Generalitat de Catalunya. Puig Pla ha explicat la seva relació personal amb l’autor, passa poc que dues persones de partits diferents parlin bé públicament del que fa l’altra. Això demostra que és possible prioritzar la construcció del país per sobre del partidisme.

A continuació ha parlat Jaume Carbonell, fill de l’autor i representant de l’editorial Ecos, especialitzada en economia social, que ha descrit la trajectòria del seu pare, a qui ha definit com una persona al servei del comerç, al servei del país i al servei de les persones.

Finalment hem escoltat l’autor. Carbonell ha començat, atès que l’acte es feia a la seu d’Omnium, fent una referència a les properes eleccions internes de l’entitat, lloant que hi hagi una única candidatura formada per persones que cadascuna d’elles, segons ell, podria encapçalar una nova candidatura. Això, ha explicat, el fa ser optimista pel futur de Catalunya. Té raó! Junts aconseguirem fites molt més importants.

Ha començat parlant de Catalunya a continuat amb Barcelona (Ciutat Vella i Horta), la seva ciutat i on viu, i després Mataró, on hi té lligams familiars i bons amics. De Mataró ha dit que deu ser la ciutat on hi ha més idees polítiques per metre quadrat i ha fet un reconeixement per a Josep Puig Pla i Ramon Camp, dues persones amb qui va treballar des de les seves responsabilitats a la Generalitat.

Admirable la descripció de la seva il·lusió i entusiasme per desenvolupar les competències en comerç que ens donava l’Estatut del 79. Ha reconegut la labor dels alcaldes que es movien per interessos no partididistes i, del seu nomenament a la Generalitat, ha destacat el compromís de professionalitat, catalanitat i voluntat de servei.

Pel que fa al llibre, que valdrà la pena de llegir, tant per la trajectòria personal i política de l’autor, com perquè recull més de dotze anys d’actuació en el si de l’administració catalana; primerament, com a director general de Comerç Interior i Consum, i segonament, com a president-director general de d’institut Català del Consum i també perquè dedica un capítol al que ell anomena: “Mataró, “el meu petit univers”.

Segons Carbonell, “el llibre respon a la voluntat de preservar la memòria històrica i donar-ne testimoni”.