7/9/08

100 anys d’Estelada

L’Estelada pren forma definitiva l’any 1918, inspirada per l’activista i polític maresmenc Vicenç-Albert Ballester. Quan es signa l’armistici de la primera guerra mundial i a Europa apareixen nous estats independents, joves propers a la Unió Catalanista i pertanyents al clandestí Comitè Pro-Catalunya, del qual Ballester n’era el president, aprofitaren per difondre internacionalment el fet nacional català utilitzant la bandera amb l’estel.

El fet d’haver-hi un estel i un triangle no és un fet casual, l’estel solitari simbolitza, per ell mateix, la llibertat, i en la bandera, la independència del país que representa, així com triangle equilàter simbolitza l’estabilitat. Si ens fixem en les banderes d’estats independents i en les de nacions sense estat, encara no reconegudes, en moltes hi sovintegen estels. Dels estats independents, el més antic que té un triangle i un estel a la seva bandera és Cuba, colònia espanyola fins l’any 1898.. La simbologia dels cubans insurgents influí decisivament en els independentistes catalans residents a l’illa alhora de dissenyar una bandera de combat.

Probablement el fet d’escollir la data de 2008 per commemorar el centenari de “l’Estelada” es deu més a la idoneïtat del moment favorable a fer-ho que no pas a un rigor històric, doncs podríem esperar-nos deu anys més o haver-ho fet abans, doncs l’independentisme modern no neix amb la creació de ”l’Estelada”. Els promotors esculleixen aquest any perquè existeix un precedent fotogràfic, anterior a la forma definitiva de 1918, amb data de 1908.

Per celebrar aquest centenari han sorgit varies propostes, com la de la comissió, que amb el nom “Cent anys, cent cims”, fa una crida al món excursionista perquè portin “l’Estelada” a la motxilla i la col·loquin als cims catalans; la d’alguns partits polítics, que demanen que els ajuntaments hissin la bandera en un lloc destacat de les ciutats el proper Onze de Setembre; si m’ho permeteu, la que jo mateix vaig fer a l’executiva comarcal de CDC perquè es fes arribar una bandera estelada a totes les agrupacions locals amb la recomanació de posar-la als nostres locals per la Diada o la que Mar Roca ha llençat per internet als blocaires catalans perquè pengin "l’Estelada" a la seva finestra virtual, com la pengem a les de les nostres llars. Jo ja m’hi he apuntat !!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Quim moltes gràcies.
Quan vaig començar fa dos dies aquesta campanya no tenia clar quina seria la resposta. A vegades tu et penses que una cosa pot funcionar i després va com va.
De moment les coses estan sortin molt bé, la resposta és bona.
La posada en escena no ha sigut altre que anar saltan de blog en blog, enviar mails i unes quantes ( moltes) hores d'aquest dissabte deixant el comentari. La força dels blocaires és gran.
És alló de si no vols sopa dos plats....
Ens anem llegint i com et deia molts gràcies!