1/3/08

Debat a cinc en nit de campanya

Ahir TV3 va oferir-nos un debat electoral amb els cinc caps de llista dels partits que actualment tenen representació al Congrés dels Diputats per Barcelona. Vaig arribar a casa més aviat que altres dies i com que hi era a temps, vaig anar amb altres companys a penjar cartells, doncs encara no ho havia fet cap dia. Em va saber greu no poder-me quedar a veure i escoltar el debat, però no podia ser.

Avui he tingut interès en saber que deien els diaris. A primera hora he tingut a les mans “El Periodico”, el titular escollit era “Debat nul. Les minories perden l’oportunitat de destacar sobre la marea bipolar”. No m’ha agradat. Més tard, a casa, he pogut llegir l’AVUI i no era gaire diferent: “El duel PSOE-PP també contamina el debat a cinc” i, a l’interior: “Debat a 5 amb cara a cara de PSC i PP”. El mataroní David González, cap de política del diari, fa una crònica no massa engrescadora. Però hi ha una altra lectura, que per altra banda no ens aporta res de nou, hi ha dos eixos ben definits a la política catalana: l’eix Esquerra-Dreta i l’eix Catalunya-Espanya. I, llegint, sembla que ahir es va imposar l’eix Esquerra-Dreta, que és el que defensa el tripartit. Per altra banda, i això és positiu per a CiU, la puntuació feta per quatre col·laboradors del diari donen com a líder guanyador (promig) del debat a Josep Antoni Duran i Lleida.

Per a mi, el bipartidisme que pretenen imposar PSOE i PP a nivell espanyol perd tot el sentit a Catalunya. La realitat del país és completament diferent i la confrontació esquerra-dreta no serveix aquí. Mentre els catalans no siguem capaços de tenir una sola veu davant de l’Estat espanyol en aquells temes que són fonamentals, les coses no ens aniran prou bé. Qualsevol eix més ideològic no serà útil mentre no tinguem garantit el nostre dret a decidir com a Nació.