26/3/06

EN DEFENSA DE LES PETITES ONGD

El dilluns dia 13 de març vaig poder veure al programa Entre Línies de TV3 un reportatge anomenat “Padrina Juanita”. Va ser una denúncia sobre el destí dels diners que l’associació “Ayuda en Acción” recull a través de l’apadrinament dels nens, en aquests cas es parlava de la tasca que fa a El Salvador. Avui, aprofitant el diumenge, he llegit l’entrevista a la senyora Ana Lorena, psicòloga i gerent de programes socials de l’entitat a El Salvador, publicada a La Vanguardia del dimecres.

Sincerament, crec que Televisió de Catalunya hauria hagut de pensar-s’ho una mica més abans d’emetre el reportatge, tot i reconèixer la labor del programa en aspectes d'àmbit social a partir del testimoni personal dels seus protagonistes. Mèrits que a Mataró han estat reconeguts per la Fundació GIMM, a través dels premis que cada any atorga com a reconeixement i suport al mitjà de comunicació que es distingeix per la seva tasca en favor de la integració de les persones amb disminució física.

Al marge del que és i com funciona l’apadrinament de nens i nenes, especialment el que protagonitzen les gran ONG’s, hi ha moltes persones que treballen dia a dia en el camp de la cooperació i la solidaritat, suplint, en moltes ocasions, el que haurien de fer els governs dels estats. Això s’aconsegueix a través de donatius i ajuts i també a través de programes i projectes subvencionats amb recursos públics, com és l’u per cent dels ingressos propis, en el cas de Mataró. La majoria d’entitats organitzen actes, conferències i exposicions per donar compte d’on van a parar els diners que recapten i les institucions públiques ja tenen establerts els mecanismes de control oportuns. Els casos de frau en la cooperació internacional són molt greus i s’han de denunciar, tot i que els principals problemes venen de la corrupció existent en els països de destí, però cal anar en compte en no tirar per terra, en deu minuts, la feina desinteressada de molts voluntaris.

Des d’aquí vull animar a tothom a col·laborar, tan bonament com pugui, amb qualsevol de les ONGD existents i, en el nostre cas, molt especialment a les que tenen seu a Mataró, aplegades totes en el Consell Municipal per a la Solidaritat i Cooperació Internacional. L’Ajuntament de Mataró en col·laboració amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament són garantia del seu bon funcionament i del destí dels ajuts que reben i gestionen.