1/8/07

CREU DE SANT JORDI

Fa molts dies, quan llegia la notícia de l’atorgament del Govern de la Generalitat de la Creu de Sant Jordi a vint personalitats i onze entitats, vaig fer quatre notes, però en aquell moment vaig decidir no publicar-les al bloc. Ara crec que val la pena pensar-hi una mica.

La Creu de Sant Jordi és el màxim reconeixement que pot rebre un
català per part de la Generalitat de Catalunya, una distinció que fou creada amb el 1981 amb la finalitat de "distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural". Es materialitza amb un guardó dissenyat per l’orfebre Joaquim Capdevila.

No faré cap judici, sinó que deixaré què cadascú faci el seu. Només diré que, quan hi havia Convergència i Unió al Govern de Catalunya ja pensava que en alguns casos no estava prou justificat l’atorgament i que eren excessius en nombre, però no crec que el nou Govern hagi contribuït a prestigiar el guardó, tot i que ha reduït el nombre que se’n concedeixen anualment. Mireu la llista d’enguany i després recordeu que des de Mataró es demanava, amb absolut consens polític i amb el suport de moltes persones i entitats, que s’atorgues a la Colla Castellera Capgrossos.


Caldrà insistir, encara que potser fora bo que algú proper als qui manen a la plaça de Sant Jaume de Barcelona els hi expliquessin bé per a qui i per què es demana, a més de qui ho demana.