26/7/07

LES SANTES, tot el que “El Punt” volia saber (V)

Dies enrera, el diari “El Punt” va passar un qüestionari que va publicar en el seu especial de “Les Santes”, perquè en quedi un record el reprodueixo íntegrament, foto inclosa, encara que quan tenia tres anys no hi havia tanta tradició i la que he trobat és de la platja i no al costat dels gegants.

1. Es considera un “santero”? Quines qualitats ha de tenir un bon “santero”?
Estimo la Festa Major i la gaudeixo tant com puc, però no em considero un “santero” si això vol dir cada dia, i cada nit, participar a tots els actes fins el darrer minut.

2. Quin és el record de les Santes que té més present?
Un de lamentable. L’any que un grup de joves van bombardejar l’Ajuntament d’ous durant La Crida. Recordo el personal encarregat de la neteja fregant el Saló de Plens, el Saló de la Ciutat, a mesura que entraven els projectils per la finestra, els regidors amb les americanes tacades i l’alcalde amagat evitant ser blanc dels brètols.

3. Participava de petit a les Santes? De quina manera?
Guardo records i tinc imatges de Santes des de molt petit. Els pares em portaven als actes per infants i, sobre tot, seguíem els gegants i nans. També em tocava anar a actes en que calia, amb els pares, acompanyar la meva germana, que és més gran i volia anar als balls que es feien a la plaça Santa Anna el dia 27 després dels Focs i al Parc Central el darrer dia, quan encara s’hi feia el castell de focs amb la traca final.

4. Li ve de tradició familiar?
Sí, ja he dit abans que hi anava amb els pares i la meva germana.

5. Quins canvis ha vist al llarg d'aquest temps?
La festa és més popular i participativa, en gran mesura gràcies a la gent que amb la democràcia va poder col·laborar en l’organització dels actes i donar-li un tomb.
Recordo quan perquè els nans ballessin els hi havies de donar una moneda.


6. Què hi troba més a faltar?
D’una manera molt especial, la major participació de grups musicals del país cantant en català en els concerts per a joves.

7. Què li agradaria que s'hi fes més?
Voldria recuperar el dia 28 com a festiu per a tothom. Les grans festes majors, com ho són Les Santes, tenen més d’un dia festiu perquè la gent pugui participar a tots els actes.

8. Amb quina figura dels gegants, capgrossos, bèsties... se sentia i se sent més identificat? Li feia por alguna figura?
Tinc un gran respecte per en Robafaves, crec que no hi ha un altre gegant igual a tot Catalunya. De petit em queia especialment simpàtic en patufet. Actualment, tot i que sembla que encara no han trobat el seu paper en la coreografia del grup, s’han incorporat personatges com en Jonàs i en Mateties que tenen un significat especial per a la gent de Mataró.

9. S'ha posat mai sota el correfoc? Quines sensacions recorda?
En el correfoc sóc més espectador que part activa. M’agrada el foc, però és un acte excessivament massiu pel risc que comporta.

10. Ha seguit mai tots els actes de les Santes?
Crec que això és impossible. Hi ha moments en que el programa es superposa. Hi ha actes pels petits, pels que no ho són tant i les Santes Esportives. Cada any procuro anar a algun acte dels que no he anat, he anat poques vegades o són nous. Ja estic esperant el No n'hi ha prou! De la nit del 28 o matinada del 29, segons com ho vulgueu mirar.

11. Li agrada la Missa?
M’agrada, però, sincerament, l’escorçaria mitja hora. No més. Hi ha un problema d’incomoditat a causa de la calor per a les persones que no tenen un lloc adequat, reconec que quan no era regidor feia entrades i sortides de la Basílica per respirar una mica.

12. Creu que els barris es viu també la festa?
Cada dia més i molt especialment els joves. Els Focs concentren tota la ciutat a la platja, fan prendre consciència de Festa de Ciutat i animen a la gent a gaudir dels actes que els darrers anys es fan després al passeig marítim.

13. Quin cartell de Santes li ha agradat més?
El que el 1994 va fer Santi Estrany, seguint el seu estil que podem veure en algunes parets de la ciutat, com la del Col·legi de Santa Anna, just davant la Creu de Terme.

14. Quins dinars feia a casa per Santes?
Encara ara el dia de les Santes anem a dinar a casa la mare i, després del de Nadal és el dinar més important de l’any. Encara que a diferència del primer la caló obliga a fer una mig diada per agafar forces per anar a la Passada.

15. Ha marxat de vacances algun any per Santes?
Mai, ni ara ni de petit.

16. Anècdotes i situacions divertides.
L’any que va néixer la meva filla, per Les Santes només tenia 25 dies i el gran no va voler-se quedar a casa. És l’únic any que no hem anat tots junts als focs. Vaig haver de portar-lo fins a la platja perquè no callava.