13/3/07

CATALUNYA NO ES POT VEURE ARROSSEGADA PER LA CONFRONTACIÓ DE PP I PSOE

Fruit de la confrontació entre PP i PSOE la política catalana viu un procés d’espanyolització. El fet que al capdavant del Govern de la Generalitat hi hagi un membre de l’executiva del PSOE és fonamental a l’hora d’explicar el perquè d’aquesta focalització i priorització en clau espanyola.

Està clar que l’agenda del tripartit (PSOE/ERC/ICV-EuiA) no passa fonamentalment pels assumptes de Catalunya, sinó per prestar tot el suport a Rodríguez Zapatero, i per tant, per teixir una actitud anti PP.

Entre tots hem d’evitar que aquesta espanyolització de la política catalana vagi a més o s’assenti definitivament. Ni el terrorisme és un dels principals problemes dels catalans, ni el país ha de prendre part en un conflicte absolutament partidista. Les necessitats dels catalans són unes altres.

El discurs que porta a terme el PP i que consisteix a repetir, des de fa tres anys, que Espanya està en perill i que només una victòria de Rajoy la pot salvar, és absolutament reprovable. Potser el Govern espanyol no ha sabut explicar suficientment la decisió de deixar en llibertat De Juana Chaos. Potset, un cop més, a Zapatero li ha faltat lideratge, i lluny d’explicar els motius de la decisió (deixar una escletxa oberta per al procés de pau), ha donat explicacions en base a polítiques portades a terme en el passat. Però és que el PSOE tampoc no està a l’alçada de les circumstàncies i dedica els seus esforços a posar més llenya el foc i crispar més els ànims. Catalunya no es pot veure arrossegada per la confrontació de PP i PSOE, i el Govern de la Generalitat hauria de defensar una posició de distància absoluta respecte aquesta actitud i transmetre sentit comú.