2/11/06

ANÀLISI D’UNA VICTORIA

En calent, sense poder analitzar detingudament els resultats, i per tan amb molta prudència, el que em ve al cap és:

  1. La victòria de Convergència i Unió és clara, claríssima. Guanya en vots i en escons a totes les circumscripcions i la diferència amb la segona força és d’onze diputats.
  2. Convergència i Unió guanya, després de dues eleccions sense fer-ho, a la capital de Catalunya.
  3. Esquerra aguanta el temporal, Iniciativa puja, probablement per que ha esta l’únic partit seriós o discret, i el PSOE s’enfonsa amb Montilla al capdavant.
  4. El resultat, malgrat no dóna a Artur Mas una majoria suficient per forçar un canvi automàtic, fa molt difícil d’explicar la reedició del tripartit.
  5. A Mataró, es recupera la primera posició en unes eleccions nacionals i el PSOE té un descens espectacular.

Però també hi ha una part negativa, l’abstenció creix considerablement, i a Mataró, encara tenim dos punts menys de participació respecte la mitjana nacional. Per altra banda, l’entrada a l’arc parlamentari d’un partit com CIUTADANS-PARTIDO DE LA CIUDADANIA demostra el rebuig d’una part de l’electorat a la política dels partits majoritaris i una radicalització del discurs espanyolista.

Ara toca humilitat, per part de tots, i diàleg transparent per aconseguir una fórmula que garanteixi un bon govern per Catalunya. I, a Mataró, deixa a Convergència i Unió, que fa poc a proclamat un nou alcaldable, en una molt bona posició per afrontar les Eleccions Municipals de l’any vinent.