6/6/06

EL COMERÇ TANCA LA PORTA AL GOVERN DE LA CIUTAT

Ahir, el comerç urbà va tancar la porta, de forma unànime, a la proposta unilateral del Govern Municipal. Era previsible. Cada vegada, des de que es van conèixer les intencions del govern del Sr. Baron, eren més les entitats del comerç que es manifestaven contra la proposta feta des de la prepotència, passant per alt l’opinió del sector comercial de Mataró.

Per curiositat, vaig donar una volta pels carrers que avarca l’Associació Nou Centre de Mataró, l’única que el seu president va posar-se al costat del govern municipal, i no vaig trobar, llevat del president, cap comerciant que tingués el seu negoci obert. Tampoc vaig trobar obertes les oficines de l’IMPEM per poder-me informar de quins comerços eren oberts i de les activitats d’animació programades. Avui he mirat l’horari de l’Oficina d’Informació Turística del Pla de Promoció de Ciutat, pla que va ser una de les excuses per prendre la decisió de declarar el dia ahir d’obertura del comerç. L’oficina només és oberta de dimarts a divendres. Què passa amb les persones que visiten Mataró de dissabte a dilluns?


La gran superfície comercial de la ciutat si que va obrir, com ho van fer algunes de poblacions properes, pels seus comerços no era opcional, hi estan obligats per contracte. Segurament lluitar contra la competència de centres de poblacions veïnes i l’oportunitat de captar clients de fora de la ciutat, que no hi entren i que no la coneixen, era el seu objectiu i el van aconseguir. Però a canvi de què? Si no hi ha cap compensació, quina és la raó per passar per alt la “bronca” amb el sector comercial tradicional? Quin ha estat el cost de les trameses de cartes als comerciants i de les accions d’animació contractades a corre-cuita? Es prendrà la mateixa decisió d’aquí un any, quan les eleccions municipals estaran a la porta?

No vols caldo, tres tasses:

També deu ser casualitat, però l’alcalde va haver de reconèixer, en el Ple de la setmana passada, que l’Associació Nou Centre de Mataró no està inscrita en el Registre Municipal d’Entitats i, en aplicació del Reglament Municipal de Participació Ciutadana, no hauria d’haver intervingut en el Ple d’abril. Tampoc hauria pogut rebre subvencions perquè la inscripció en aquest registre és una condició indispensable segons les Bases Generals reguladores de les mateixes.

Com vaig tenir l’oportunitat de dir al Ple, aquesta entitat és mereixedora dels ajuts municipals i, si estem a favor d’una veritable participació ciutadana, hem de permetre que tothom pugui expressar-se davant el consistori. Però també, si aprovem reglaments i ordenances hem de ser els primers en respectar-los i complir-los.