30/3/06

PUJOL DIU SI A L'ESTATUT

Avui el Nou Estatut per Catalunya arriba a una nova fase. Serà tractat en el Plenari del Congrés dels Diputats després d’haver superats tots els tràmits previs.

Però en realitat del que vull parlar és de la conferència que ha pronunciat el President de CiU, Jordi Pujol, en un acte que es va fer ahir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Feia molts dies que per raons de “salut” no assistia a actes fora de Mataró, però aquest valia la pena. El President, en una molt bona i clara intervenció, ha deixat clar el seu suport personal al text de l’Estatut que avui aprovaran les Corts Espanyoles.

Després d’afirmar que l’actual text, malgrat no ser el que el nostre Parlament va aprovar el 30 de setembre, és sensiblement millor que el de 1979, ha fet un repàs als antecedents d’aquest Nou Estatut i del procés negociador. En cap moment ha estalviat elogis cap el lideratge d’Artur Mas i Rodríguez Zapatero. Segons Pujol, l’acord dels dies 28 i 29 de setembre entre Mas i Zapatero fa possible que el dia 30 a Catalunya s’aprovi un Estatut que si s’hagués aprovat a Madrid hagués pogut tancar definitivament el plet nacional de Catalunya amb l’Estat. Tot i així, el text d’avui tindrà més competències, més garanties, més reconeixement nacional i millor finançament.

Ha deixat clar que el Nou Estatut mereix l’aprovació perquè és millor en punts tan important com:
.
1. Apareix el concepte de nació, que no hi era ni en el del 32, ni en el del 79.
2. Hi figuren els drets històrics.
3. Hi ha un progrés en el reconeixement polític, jurídic i institucional del català.
4. Es crea el Consell de Justícia de Catalunya
5. Es defineixen millor i es garanteixen més les competències de Catalunya.
6. Hi ha avenços en moltes matèries (58), com agricultura, comerç, dret civil, treball, ...
7. Competències en el tema de la immigració.
8. Es consolida la capacitat d’acció exterior de la Generalitat.
9. Tot i no ser tan radical com volíem, el canvi en el finançament és molt important.
.
Per acabar, ha reconegut que el procés ha tingut alguns costos per a Catalunya: una relació entre Catalunya i la resta d’Espanya que ha quedat malmesa; les ferides que s’han obert a Catalunya mateix; el perill d’algun recurs d’inconstitucionalitat i la necessitat de seguir essent vigilants amb l’actuació dia a dia de l’Administració Central, que ha dit, és com un tercer partit, que no és ni el PP ni el PSOE.

Sens dubte, el president Pujol és un home al que cal escoltar sempre, però en un tema com L'Estatut, encara que només sigui pels anys que ha estat President de Catalunya, la seva opinió és fonamental.

Ahir va quedar clar que, com també diu l'Artur Mas, el Nou Estatut és un molt important salt endavant per Catalunya.