31/3/06

ENFRONTAMENTS A LA CASAMANCE

Fa uns dies m’arribaven males notícies del Senegal a través d’en Jon Tomas da Costa, un amic de l’Associació ANAFA. En territori de Guinea Bissau, tocant a la frontera amb el Senegal, fa uns dies que es produeixen enfrontaments armats entre els militars d’aquest país i les tropes del Moviment de les Forces Democràtiques de Casamance (MFDC).Aquests fets ja han provocat el desplaçament de més de 4.500 persones, que han abandonat les seves llars i s’han dirigit cap al nord, molts d’ells han arribat ja a la Capital de la regió, la ciutat de Zinguinchor.

Aquesta zona, en la que també col·labora
l’Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal, és una regió situada al sud del Senegal, amb 800.000 habitants. Les activitats econòmiques principals són el cultiu de l’arròs (base de l’alimentació, però que no genera cap ingrés), la recollida i venda de subproductes del medi natural (vi de palmera, fruits tropicals, fusta, etc.), la incipient agricultura intensiva (horta i arbres), la cria tradicional d’animals, la pesca i el turisme.

Des de fa ja disset anys el Govern del Senegal s´enfronta amb els separatistes de la província de Casamance, una regió al sud del país separada de la resta per Gàmbia. Aquest conflicte armat comporta una reivindicació nacionalista, però també suposa la existència d'un element ètnic, representat pels diolas originaris de la baixa Casamance. Aquesta situació ha fet que molts joves de la zona hagin sofert la pèrdua de familiars i amics, amb els naturals trastorns que això comporta, i requereixen l’ajut exterior, malgrat trobar-nos a la zona més rica del país.
.
Una vegada més us convido a col·laborar amb les entitats que treballen per reduir els efectes de situacions com aquesta. Amb les comoditats de casa nostra no ens podem posar a la pell de les persones que, arreu del món, pateixen les conseqüències de la guerra però sí que podem fer un esforç per reflexionar-hi i intentar influir en els nostres governs perquè facin el que estigui a les seves mans.