28/3/06

JA SURTEN DEL SENEGAL

Aquests dies hem pogut veure les imatges per televisió i llegir als diaris que s’ha detectat la sortida de piragües de la ciutat de Saint-Louis (Senegal) uns cent quilòmetres al sud de Nuakchott, capital de Mauritània, amb destí a les illes Canàries. Fins ara la majoria d’embarcacions que transportaven immigrants il·legalment sortien de Nuadibu (Mauritània). Les piragües senegaleses porten moltes més persones i han de fer una travessia de gairebé 1.500 quilometres, això equival a pensar que hi poden haver moltes més víctimes.

Associacions com els Amics de l’Escola Pia al Senegal creiem i defensem el dret de totes les persones a poder viure i treballar en el seu país d’origen i és per això que defensem el dret al desenvolupament integral de la personal i la seva formació, respectant la seva identitat històrica i cultural. També les persones han de poder decidir viatjar o realitzar els seus projectes en altres llocs, temporalment o de manera definitiva, però ho han de fer lliurament i no obligats per la necessitat.

En aquest cas, a més, es posa en perill la vida de les persones. Segurament després que tota la família hagi estalviat durant molt de temps per poder pagar un viatge sense cap garantia.

Hem de demanar als governs que actuïn, no amb repressió, sinó ajudant aquestes persones. Però nosaltres podem posar el nostre granet de sorra col·laborant amb qualsevol de les moltes entitats que treballen en la cooperació i la solidaritat internacionals. Moltes d’aquestes associacions estan formades per immigrants que amb el seu treball i esforç ajuden, des d’aquí, a que la seva família pugui tirar endavant al seu país.