9/3/06

PINTADES: UNA PLAGA

Si busquem el mot “plaga” al diccionari trobarem que vol dir el mateix que: nafra, úlcera, calamitat; i referit a l’agricultura: proliferació d'un organisme vivent que provoca la destrucció d'altres éssers vius en envair-los. Podem assegurar doncs que la proliferació de pintades i “grafitis” a les façanes d’edificis públics i privats, vehicles, contenidors i mobiliari urbà de tota mena, és una plaga que està destruint la ciutat.
.

Recordo que, fa molts anys, quan apareixia una pintada sempre era per la denúncia d’una situació política que anava en contra de les llibertats personals i col·lectives i, malgrat tot, atemptava contra els principis de comportament de les persones. Ara, estem convençuts d’haver avançat pel que fa a conquerir valors com la llibertat d’expressió, però sembla que no es té en compte els drets dels altres a gaudir d’una ciutat neta i bonica que, a més, ens costa molts diners de mantenir.


L’any passat, l’Ajuntament de Mataró, com altres, va haver de redactar i aprovar una ordenança de civisme. El text vol salvaguardar el respecte individual, col·lectiu i institucional dels drets i llibertats del ciutadans com a garantia de la convivència democràtica i de l’ordre i la pau socials. Una de les accions considerada infracció a l’article 15, és “realitzar pintades, grafitis, senyals o rascades a qualsevol element o equipament que conformen els espais públics”. No és pas un dels comportaments més greus per a la seguretat de les persones, però si que s’està convertint en una plaga per a la ciutat, destruint-la cada dia una mica més.

Malgrat les estadístiques i els missatges del govern municipal, la veritat és que cada nit apareixen noves pintades, en les quals l’estil i la signatura es repeteix, no cal ser gaire observador per adonar-se de que són pocs els autors i moltes les seves obres. On són els responsables municipals a l’hora de descobrir-los? De que serveix l’ordenança si no es descobreix als infractors? Ens cal una acció contundent per acabar amb la plaga abans que destrueixi absolutament el patrimoni de tots.