5/8/20

La força de la xarxa

La pandèmia, amb el confinament i les limitacions en què han hagut de de treballar sectors com el comerç, han descobert a molts la força de les xarxes socials i les eines que la tecnologia posa a la nostra disposició.

Fins fa pocs mesos, la videoconferència, fos amb eines professionals, com l’skype, o amb aplicacions més a l’abast de tots, com whatsapp, eren coses que només alguns utilitzaven. En el primer cas, eren algunes empreses les que l’utilitzaven per a converses a distància. En el cas del whatsapp, encara que s’escampava com una taca d’oli, eren els joves els que dominaven la videotrucada.

En només tres mesos, empreses i entitats han après a fer les seves reunions utilitzant diverses eines que, tot i que ja existien, s’han desenvolupat ràpidament. Les famílies han aprofitat també l’oportunitat perquè, en molts casos, els avis poguessin parlar amb els fills i els nets.

Per altra banda, feia temps que sentíem dir que la venda on-line era el futur, però no ens ho volíem creure. Sobre tot el petit comerç. Botigues de tota la vida confiaven en el fet que el client no voldria deixar d’escoltar els seus consells. El monstre d’Amazon només era observat per grans comerços i centres comercials.

Ara, després de setmanes amb les persianes baixades, limitació del nombre  de persones dins un establiment i cites prèvies, més d’un s’estira els cabells per no haver entrat abans a formar part del gran món de les xarxes socials.

Desgraciadament molts no podran superar la crisi econòmica, tant o més greu que la sanitària, i tancaran definitivament. Segur, però, que els que ho superin veuran amb altres ulls la finestra que ofereixen: facebook, instagram o twitter. Fins i tot s’apuntaran a disposar d’un telèfon pel whatsapp del  negoci per tal d’obrir un canal directe amb els clients.

Esperem que aquesta força que ha demostrat la xarxa per unir-nos i superar situacions extremes, no s’oblidi una vegada superada la pandèmia. De les situacions de crisi sempre s’aprenen coses. Sempre hi ha una causa que ens obliga a avançar, el que no podem fer és tornar enrere.

Quim Fernàndez


Article publicat a l'espai d'opinió de La Veu de Cerdanyola.