22/10/16

Presentació projecte "Tots Dansen" en el marc del Pla d'impuls de la Dansa

Us deixo la meva intervenció a la roda de premsa amb el Conseller Santi Vila amb motiu de la presentació del "Pla d'Impuls de la Dansa", qen que el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals hi participa amb el projecte "Tost Dansen".Inicis del projecte:

El Tots Dansen suposa l’extensió al territori català d’un projecte que ja es desenvolupava des de feia anys a la ciutat de Barcelona.

És una iniciativa del Mercat de les Flors (en col·laboració amb l’Institut del Teatre i l’Institut d’Educació de Barcelona) amb l’objectiu d’apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània als joves dels instituts en horari lectiu dins l’assignatura d’educació física.

Des de la Xarxa Transversal vam considerar molt interessant el projecte i ens vam posar en contacte amb el Mercat per organitzar junts la seva expansió al territori.

Aquesta col·laboració ha fet que aquest projecte s’hagi desenvolupat fins a 6 municipis catalans en les seves diferents edicions. El projecte compta fins ara amb la participació dels ajuntaments membres del Consorci Transversal de:

Granollers, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Manresa i  Mataró

Com funciona el projecte:

-          El Mercat de les Flors aporta el coreògraf i es fan 4 sessions de formació als professors d’educació física, els quals van acompanyats d’un ballarí que aporta cada ciutat. 

-          Des de Transversal hem fet la organització i la gestió de les rèpliques del projecte a les ciutats (3 rèpliques el primer any, 6 en la darrera edició).  La qual cosa comporta una gran feina d'organització de calendaris de ciutats i    coordinació entre els diferents municipis.

-          A cada ciutat el teatre municipal fa d'intermediari amb els centres educatius i organitza els assajos generals.

-          El projecte funciona molt bé. Les ciutats que hi han participat des de l'inici repeteixen, i el boca orella fa que cada vegada més instituts dels municipis vulguin sumar-s'hi.
A la darrera edició vam arribar a:
§  6 ciutats amb teatre municipal oferint servei a 15 municipis.
§  10 funcions
§  25 instituts
§  1479 alumnes i 42 professors

Quins reptes de futur ens plantegem:

-          El volum que agafava el projecte amb la suma de noves ciutats feia molt difícil per el Mercat i Transversal continuar mantenint el seu creixement exponencial en solitari, tant per raons pressupostàries com per la capacitat organitzativa que requereix.

-          Amb la incorporació d’aquesta iniciativa al Pla d'Impuls de la Dansa es podrà mantenir el creixement del projecte. El que vol dir que se'n potenciarà l'extensió territorial a més zones i municipis catalans.

-          De cara a propers cursos, se n'adaptaran algunes característiques per tal que la suma de més participants (ciutats, alumnes i centres educatius) no repercuteixi en la qualitat de la formació que reben docents i alumnes. Garantint el bon funcionament del projecte per a futures edicions.

-          Aquest projecte és un bon exemple de treball conjunt entre cultura i ensenyament, i aquesta línia de col·laboració és important que la fomentem i fem créixer,  les experiències d’altres països que potencien la formació artística en la globalitat porten a obtenir millors resultats escolars.

Finalment, quina Valoració en fem:

-          Des del Consorci Transversal fem una valoració molt positiva del Tots Dansen. És un projecte que hem impulsat durant 5 edicions i hi hem fet una important aposta pressupostària i de dedicació, hem fet una important inversió de treball tant des de la Xarxa com des dels municipis implicats.

Amb aquest projecte no només hem aconseguit apropar la dansa contemporània als joves dels instituts, sinó que mitjançant la dansa hem aportat als joves eines per conèixer el seu cos, per relacionar-se, per assumir compromisos, per superar reptes, i fins i tot hi ha joves que han descobert en la dansa un futur per a ells.

Estem molt satisfets doncs amb els resultats obtinguts, i és per això que estem molt contents que s'hagi valorat tan positivament i que entri a formar part del Pla d'Impuls de la Dansa al nostre país.