8/11/16

Consell per al Foment i la Difusió de l’Obra de Gaudí


Dimecres passat la Nau Gaudíde Mataró, la primera obra construïda de l’arquitecte Antoni Gaudí, la qual l’any 2013 va ser l’escenari de la signatura de la DECLARACIÓ DE MATARÓ, va acollir per tercera vegada el Consell peral foment i la difusió de l’obra de Gaudí.

El 2013 es celebrà a la nostra Ciutat, a més del 130è aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, el 150è aniversari de la construcció de la Presó, obra d’Elies Rogent, que va ser mestre de Gaudí, i el 120è aniversari de “El Rengle”, l’edifici del mercat de la plaça Gran, obra del mataroní il·lustre Josep Puig i Cadafalch, de qui el 2017 commemorarem el 150è aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya.

El febrer del 2014, es creà el Consell per al Foment i laDifusió de l’Obra de Gaudí, impulsat per l’alcalde Mora amb la complicitat del conseller Mascarell, que des del primer moment va fer seva la proposta, amb la voluntat d’impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l’obra de Gaudí i alhora ser un espai per intercanviar informacions que permetin realitzar actuacions destinades al manteniment, preservació i millora de la seva obra.

La Nau ha esdevingut la seu del Consell Gaudí, havent-s’hi celebrat les dues sessions anteriors, el 25 de febrer de 2014 i el 20 de gener de 2015, presidides pel conseller de Cultura i l’alcalde de Mataró.

En la tercera sessió, celebrada aquesta setmana, els seus membres van poder veure, d’una banda, els resultats de les propostes impulsades anteriorment des del Consell, i de l’altra, van conèixer noves propostes, com és el futur Passaport Gaudí. Propostes que persegueixen els objectius pels que va ser creat aquest òrgan: vetllar i preservar el patrimoni de Gaudí i compartir-lo amb tot el país i amb les persones que d’arreu del món vénen a Catalunya a visitar-lo.

Després de la sessió va quedar clar que el Consell gaudeix d’una excel·lent salut i seguidament es va presentar públicament un nou web que no és, ni més ni menys, que la porta d’entrada a tota l’obra de Gaudí construïda al nostre País, el portalgaudi.cat.

D’aquí poc més d’un mes ens tornarem a trobar, en aquesta ocasió al Palau Güell, en el que serà el segon seminari (“La rehabilitació i els nous usos del Patrimoni Gaudinià”) impulsat i organitzat pel Consell -havent decidit avui la temàtica del seminari que s’ha de celebrar el 2017- i amb una proposta molt engrescadora com és el futur Passaport Gaudí.

Els mataronins i mataronines hem de sentir-nos orgullosos de ser el motor que, amb la força que li dóna l’actuació conjunta dels qui formem l’anomenat univers Gaudí, impulsa la projecció, difusió i revalorització de l’obra d’Antoni Gaudí. Recordem que fa uns mesos des de Mataró vam presentar el web naugaudi.cat.

A través d’aquesta Nau, que malgrat ser una obra modesta del geni, té la virtut de ser la primera d’un jove en la qual, quan encara no treballava ni per a la burgesia ni per a l’església, va assajar el que després serien característiques indiscutibles de la seva arquitectura, podem afirmar avui que som l’inici i el futur de l’univers Gaudí.

Estem convençuts que cada pas que es dóna ens beneficia tots i sobretot beneficia el país, el que vol dir que és bo caminar plegats ja que tenim molt de camí per recórrer junts.
Per acabar, no puc deixar de fer referència a l’excel·lent contingut d’aquest espectacular continent que és la Nau Gaudi, el fons de la col·lecció Carme & Lluís Bassat. La Nau Gaudí i la col·lecció Bassat són actualment un dels principals elements patrimonials de promoció de la nostra Ciutat, juntament amb la recentment restaurada Capella dels Dolors, obra del pintor Antoni Viladomat, que anomenem “la Capella Sixtina del Barroc Català” (aprofito per convidar-los a visitar-la).