5/3/16

SALUTACIÓ REVISTA ARMATS 2016


S’acosta Setmana Santa. Ben aviat els carrers de Mataró seran novament escenari de les desfilades dels Armats acompanyant els passos a les processons del Prendiment, Nit de Silenci i Processó General del Divendres Sant.

El Dijous Sant ens trobarem tots a la plaça de l’Ajuntament per gaudir de les evolucions de la tropa en l’”Homenatge a la Ciutat”. També tindrem ocasió d’admirar la seva qualitat artística en la posada en escena de “La Passió. Últims dies de Jesús”, enguany a l’Hort del Rector, a Santa Maria.

Els Armats de Mataró són avui una entitat de referència a la Ciutat amb una rica vida associativa, i les seves desfilades una tradició completament arrelada al nostre imaginari col·lectiu. Generacions i generacions de mataronins han crescut amb una cita obligada dins el calendari: el de la desfilada d’aquests soldats romans. L’evolució ha fet que les seves desfilades, tot i produir-se essencialment durant aquesta època de l’any, puguin ser presents en qualsevol moment, per exemple, als Pastorets i als pessebres vivents de diferents poblacions del país.

Enguany, però, serà especial. Les obres de substitució de la teulada de l’edifici de la Presó, on durant els darrers anys s’han allotjat els Armats al costat d’altres entitats culturals, han obligat a trobar un nou allotjament i cercar nous escenaris. Aquí els Armats han demostrat el seu esperit de col·laboració i capacitat d’adaptació que farà que tornin a sortir com ho han fet sempre perquè, grans i petits, mataronins i forans, tornem a gaudir en veure’ls desfilar un any més pels carrers de la Ciutat. En aquest sentit també l’escenificació de la Passió mostrarà canvis importants, no només d’ubicació, sinó també de format. Canvis que estic convençut seguiran millorant la representació.

És per tot això que els anomenats “Soldats de Pau” pel Papa Joan Pau II, van rebre el reconeixement de la Ciutat, declarant les "Desfilades dels Armats de Mataró" com a Patrimoni Cultural de la Ciutat el 2002 i atorgant-los la Medalla d'Or de la Ciutat el 2007.

Visca els Armats de Mataró !!

Joaquim Fernàndez i Oller

Regidor de Cultura