24/9/14

“Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones” ja té catàleg



El catàleg “Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones”, així com l’exposició que porta el mateix nom, són elements importants de la commemoració del Tricentenari a Mataró, organitzada per l’Ajuntament de Mataró i la Comissió 1714-Mataró-2014, creada expressament per aquest important aniversari i integrada per diverses entitats culturals de la ciutat, com són: Amics de la Ciutat de Mataró, Associació Amics de Ca l’Arenas, Biblioteques de Mataró (Pompeu Fabra i Antoni Comas), Fundació Iluro (Biblitoeca  i Ateneu), Grup d’Història del Casal, Museu Arxiu de Santa Maria, Museu de Mataró, Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Parròquia de Santa Maria, Sala Cabanyes i l’adhesió del Foment Mataroní.

El catàleg, que complementa i amplia la temàtica que es presenta a  l’exposició, que des del dia 6 de setembre podem visitar a la planta baixa de l’Ateneu de la Fundació Iluro i a les sales del Museu de Mataró, ens permet acostar-nos amb més profunditat als fets històrics de l’època i ens explica la Guerra de Successió i les seves conseqüències, un dels principals objectius de la commemoració del Tricentenari, i en com va viure Mataró aquell complicat primer terç del segle XVIII.

Es descriu com era la ciutat abans i després de la Guerra de Successió, l’arribada de l’arxiduquessa, el paper de Mataró durant el conflicte, el problema dels allotjaments de les tropes en cases de la ciutat i  les conseqüències de l’aplicació del Decret de Nova Planta.

El text, a més, es complementa amb la vida d’algunes personalitats singulars d’aquella època partidaris dels àustries i dels borbons. Ben segur que ens ajudarà a comprendre el Mataró d’aquell moment i també el Mataró d’avui.

La publicació s’ha fet de la ma d’un dels historiadors de més renom de la ciutat i un dels millors experts en l’època moderna, el Dr. Joan Giménez Blasco, comissari del Tricentenari mataroní, que ha estat també el comissari de l’exposició Mataró 1714.

El Dr. Joan Giménez és autor d’una extensa bibliografia sobre el període, treballs que l’han fet mereixedor de diversos guardons, entre d’altres i en dues ocasions, el Premi Iluro de Monografia Històrica.

En resum, estem parlant d’una publicació molt recomanable, que donarà continuïtat i ampliarà l’aprenentatge i comprensió dels fets succeïts al voltant de la Guerra de Successió a Mataro i a Catalunya, així cm les seves conseqüències, que grans i petits podran adquirir amb la visita a l’exposició.