9/4/12

Setmana Santa 2012


Avui, amb la Pasqua Florida o de Resurrecció, tanquem la Setmana Santa 2012. Com cada any, ha estat una setmana farcida d’actes religiosos i manifestacions de fe, però també de tradició i expressions culturals.
La Setmana Santa de Mataró és de les més grans de Catalunya tant pel nombre de participants com per l’assistència de públic de dins i fora de la Ciutat. Vuit dies abans deRams ja es feien processons a barris com Cirera i els Armats representaven "La Passió Últims dies de Jesús", a més, diverses confraries celebraven eucaristies o altres actes religiosos.
Si hem de destacar algun acte, estarem tots d’acord en que sigui la Processó General de Divendres Sant, on durant quatre hores desfilen els Armats seguits d’una dotzena de passos. Però la Processó del Prendiment del Diumenge de Rams, amb la pujada de les Escaletes, o l’”Homenatge a la Ciutat” dels Armats el Dijous Sant són actes que també apleguen molta gent.
Altres actes importants són la “Matinal de Saetas” del Diumenge de Rams, al barri de Cerdanyola, o la processó de Dijous Sant a aquest mateix barri, a la qual hi participen els passos de la Verònica, Ntro. Padre Jesús Nazareno i Ntra. Sra. de la Esperanza, tots amb seu allà.
Algú podria pensar que les processons a Mataró neixen fa vint-i-cinc anys amb les confraries que ara coneixem, però no és així. Algunes confraries i germandats dela Ciutat tenen més de tres-cents anys d’història. És el cas de la “Venerable Congregació dels Dolors”, que aquesta Setmana Santa ha tornat a treure la seva imatge al carrer després de més de quaranta anys de no sortir. Els Armats, per exemple compliran aviat els tres-cents deu anys d’història.
És per tot això que el Ple Municipal del proper dijous debatrà una proposta que compta amb el suport dels grups majoritaris per tal d’atorgar a la Processó General de la Setmana Santa el reconeixement de “Patrimoni Cultural de la Ciutat”, el qual ja tenen les Desfilades dels Armats de Mataró i els Pastorets de la Sala Cabanyes.