12/7/09

Sobre la celebració de l'Onze de Setembre

Marta Alòs, presidenta del CN, llegeix la proposta

Davant el descafeinament de la celebració de la nostra Diada Nacional des de que el Tripartit governa Catalunya, el Consell Nacional de CDC celebrat ahir va aprovar, a proposta de l’Agrupació de Barcelona, la següent Proposta de Resolució:

Els darrers anys s’ha observat una sensació d’estancament i pèrdua d’importància dels tradicionals actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

La política del tripartit de prioritzar l’acte oficial de la Ciutadella, paral·lelament a relegar i arraconar socialment i mediàtica, els actes tradicionals del Fossar de les Moreres i de l’ofrena al monument a Rafel Casanovas, ha aconseguit afectar aquestes celebracions, de manera especial l’ofrena del dia 11 al matí.

Els constants impediments, problemes i dificultats organitzatives imposades de manera premeditada pel Govern tripartit, han aconseguit treure lluïment i relegar la importància de l’ofrena al monument a Rafel Casanova, l’acte històric i simbòlic més important dels que es celebren en commemoració dels fets de l’11 de setembre del 1714.

Davant de l’actual situació de Catalunya, constantment menyspreada pel Govern de l’estat i pels principals partits d’àmbit estatal, amb l’Estatut reiteradament incomplert i pendent de la sentència del Tribunal Constitucional, amb el finançament aturat i negociat a la baixa, i amb una greu crisi econòmica, i fins i tot moral, creiem necessari recuperar l’esperit reivindicatiu de la Diada Nacional de Catalunya i recuperar la tradició i importància d’aquesta simbòlica data, tot donant un nou impuls als actes commemoratius al respecte organitzats per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) en particular, i a tots els actes de la Diada en general.

És per aquest motiu que presentem la següent PROPOSTA DE RESOLUCIÓ:

El Consell Nacional de CDC demana:
1- Recuperar l’esperit reivindicatiu de la Diada Nacional de Catalunya.
2- Recuperar i prioritzar per davant de qualsevol altre, els tradicionals actes de commemoració de la Diada, com són l’acte al Fossar de les Moreres i l’ofrena a Rafel Casanova.
3- Fer arribar un escrit de protesta a les administracions competents per la relegació institucional a que s’han vist sotmesos els darrers anys els actes tradicionals de la Diada, de manera especial l’ofrena a Rafel Casanova. En aquest àmbit denunciem: l’escàs recorregut de l’ofrena, la disposició exagerada de barreres metàl·liques de seguretat, la llarguíssima espera a què es veuen sotmeses les delegacions que hi van a realitzar ofrenes, l’excessiu protocol de l’ofrena, la banalització de l’Himne Nacional de Catalunya per la seva excessiva i constant utilització.
4- Incrementar la informació pública sobre el significat i actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya.
5- Impulsar la tradició de penjar senyeres als balcons l’11 de setembre de cada any.
6- Expressar el desig polític de que la Diada Nacional de Catalunya recuperi el caràcter de manifestació unitària dels anys 70 i 80.