11/7/09

Consell Nacional de CDC

Aquest matí s’ha celebrat el Consell Nacional de Convergència. S’ha fet, com és habitual, a Bellaterra i hi havia un complert ordre del dia.

Ha començat Felip Puig en aquells temes propis del funcionament del partit. Crec que s’ha destacar l’informe de la Comissió de Seguiment dels pactes amb Unió, que ha fet el seu portaveu, Lluís Rovira, conseller nacional de la Federació de Girona i membre de la Plataforma Desfederem-nos. Laq Conferència Nacional de CiU, la revisió del reglament i una Conferència Nacional Municipal per a finals d’anys són alguns dels temes tractats.

Quico Homs ha fet una valoració de la darrera campanya electoral per a les Eleccions Europees i Ramon Tremoa ens ha posat al corrent dels primers treballs com erurodiputat. Dimarts es constitueix el Parlament Europeu i sembla que les coses es presenten bé dins del Grup Parlamentari Lliberal.

La intervenció més esperada i més política del Consell ha estat la del Secretari General, Artur Mas. Mas ha parlat de dos temes: la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i del Finançament.

Sobre la Llei d’Educació ha justificat el vot perquè recull el 85% de les nostres aportacions i ha deixat molt clar que en l’educació ens hi juguem gran part del nostre futur.

El tema central, però, ha estat el Finançament. Ha deixat molt clar que si no es compleix el que diu l’Estatut, CiU haurà de dir que no hi està d’acord. Ha parlat extensament dels incompliments de Zapatero en terminis, xifres i en model i ha deixat molt clar el seu compromís de que quan CiU governi farà respectar l’Estatut, contràriament al que estaven fent Zapatero i el Tripartit de no respectar una llei orgànica com és l’Estatut, a més, aprovat pel poble de Catalunya.

Després de la intervenció de Mas, Jordi Pujol ha fet una cosa inhabitual. Ha pujat al faristol per intervenir, quan normalment ho fa des del seu lloc. Ho ha fet amb la seva energia característica i ens ha dit que no tinguem complexos, que ho hem fet bé, en Mas ho ha fet bé i que CiU ho va fer bé en els anys que va governar. Ens ha recordat quan ens deien que fèiem victimisme a l’hora de negociar més finançament i que moltes de les coses que ara pot fer el Tripartit és gràcies als diners que van aconseguir els governs de CiU.

El darrer tema, també de política catalana, ha estat la informació sobre la tasca feta per CiU al Parlament de Catalunya, presentat per Oriol Pujol. Molta incidència sobre el paper del “Consell de garanties estatutàries” i el comportament d’ERC que ha permès que existís una majoria espanyolista en aquest nou òrgan que substitueix el Consell Consultiu.

La LEC, encara que breument perquè ja havia estat tractada, el Pacte Nacional d’Infraestructures, l’Ús Social del Català, la Inutilitat de les mesures del govern per lluitar contra la crisi, el descens d’audiència de Catalunya Ràdio,.. ha estat altres temes tractats per l’Oriol.

Han estat quatre hores intenses de informació i debat.