16/5/09

Visita a les Mesquites de la ciutat en la jornada de portes obertes

Com a entitats membres del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, les dues associacions de Mataró, Al-Ouahda i Annour, s’han sumat a la cinquena jornada de Portes Obertes i ens han convidat a casa seva.

Ens han rebut de manera excel·lent, com fan cada any, i ens han convidat a compartir les delícies que cuinen i el seu tè. Reprodueixo a sota el parlament que el president de l’Associació Cultural Al-Ouahda, Mohammed El Gory, a fet en àrab i que ha estat traduiï a un perfecte català per una jove musulmana.


En nom d’Al·la, El Molt Compassiu, El més Misericordiós.

Les lloances són per Al·là, Qui va perfeccionar la disposició de la creació. Va crear la terra i els cels, i va crear les persones, formant-les amb la millor harmonia. Que les oracions i la pau d’Al·la siguin per el Seu noble profeta i el Seu lleial missatger.

Honorables senyores i senyors,

És per a mi un gran honor saludar-vos amb la millor salutació, desitjar-vos la pau o agrair-vos d’una manera sincera el fet que hagueu acceptat la nostra invitació per assistir a la celebració del dia de les portes obertes de la mesquita. La vostra presència indica el vostre interès i el vostre recolzament a aquesta associació, mitjançant la qual ens esforcem a difondre l’esperit de cooperació i convivència entre la gent, centrant-nos en els ensenyaments i els principis continguts en les legislacions celestials, que fan una crida a la tolerància, a rebutjar qualsevol tipus de violència o greuge, a respectar la noblesa de les persones i atorgar-les els seus plens drets, siguin homes o dones.

Respectables senyores i senyors:

Els darrers anys hem assistit a un considerable augment de la població immigrant a aquest país, de manera que ha adoptat un gran pes i importància en tots els àmbits. Per aquest motiu, a l’associació “Al-Wahda” estem buscant noves vies i mitjans eficaços que permetin aquestes minories d’integrar-se al teixit de la societat catalana amb la finalitat que siguin socis eficients en l’enriquiment de la vida cultural, política, social i econòmica. És ben cert que l’associació exerceix una enorme influència en les persones que formen part de les minories musulmanes, pel fet que es dedica en cos i ànima al servei i atencions que requereix la mesquita, i per tal com la mesquita és el cor de les societats musulmanes, llur punt de trobada dia i nit, i el seu punt de referència. D’altra banda, els imans són el model a seguir per a tots els musulmans, amb els qulas tenen un contacte directe.

Així, doncs, l’associació –mitjançant els seus membres i mitjançant el paper de l’iman- ha contribït i contribuirà a la capacitació de les persones que pertanyen a les minories musulmanes, a la seva educació i formació, a la seva conscienciació dels seus drets i obligacions, així com també a ensenyar-los a respectar la societat catalana, que els ha donat l’oportunitat d’establir-se en el seu si. D’aquesta manera, l’associació fa tot el possible perquè aquestes persones atenyin el més alt nivell de desenvolupament i prosperitat en tots els àmbits.

L’associació també invita al diàleg constructiu entre les diferents cultures i maneres de pensar amb l’objectiu de trobar punts en comú que facilitin la convivència i la mútua comprensió, per tal que tota la societat es beneficiï de l’elevat nivell que han aconseguit les civilitzacions modernes.

Pensem que les persones són iguals pel fet que totes conformen la humanitat, encara que la seva llengua, el seu color, el seu intel·lecte i els seus costums siguin diferents. En base a aquesta humanitat comuna hem d’establir ponts que facin possible l’afecte, la germanor, la cooperació i l’aliança.

Déu va parlar a tota la humanitat dient-los: “Oh, gent! Us hem creat a partir d’un home i una dona, i us hem fet pobles i tribus perquè us reconeixeu”. Déu manifesta així que ens ha creat a partir d’un mateix origen perquè ens reconeixem i ens relacionem. Així, si la persona reconeix el seu origen i el seu fort lligam amb tota la humanitat, si reconeix que la vida a la terra és compartida, si sent que està convivint amb altres persones que pertanyen a la mateixa espècie, li serà més fàcil d’integrar-se i obrir-se en les seves relacions amb altri.

Amb aquesta finalitat, l’associació s’ha proposat de transmetre i implantar en el cor dels musulmans la importància que té tractar als altres amb una bona moral i amb afecte, respectar els veïns i altres actituds desitjables i honorables que honren la persona i li atorguen el respecte i la consideració que es mereix.

Per últim, voldria recordar que fa pocs mesos s’han celebrat eleccions al si de l’associació enmig d’un ambient de germanor, comprensió i cooperació, en les que es van escollir noves personalitats entre els joves i les joves que han demostrat tenir la capacitat, l’habilitat i la comprensió de la situació necessaris en tots els seus àmbits –polític, social i econòmic- per tal d’afrontar els nous reptes que s’acosten i de trobar la solució més apropiada, beneficiar-se de l’experiència dels seus predecessors, que tenen el mèrit d’haver fundat aquesta associació i d’haver fet tots els esforços possibles per tal de fer-la anar endavant.

Per finalitzar, torno a donar-vos les gràcies per la vostra presència i aprofito per anunciar-vos que les portes d’aquest centre estan sempre obertes per a vosaltres, no només una vegada a l’any, sinó tot l’any. Així doncs, sou sempre benvinguts en tot moment.

El president de l’associació, Mohammed El Gory

FOTOS: David Monreal