6/12/08

30 ANYS. HAN CANIVAT MOLT LES COSES

Avui es compleixen 30 anys de la aprovació en referèndum de l’actual Constitució Espanyola. El 31 d’octubre les Corts Espanyoles li havien donat el vist i plau. Al Congrés el text va tenir 325 vots a favor, sis en contra i 14 abstencions. Cinc diputats de AP, ara PP, van rebutjar la Carta Magna espanyola, juntament amb un de Euskadiko Ezquerra. El PNV, amb Xabier Arzallus al capdavant, va encapçalar les abstencions amb set vots, seguit de tres d’AP, dos de la UCD del president Adolfo Suárez i dos de Minoría Catalana.

No amago que el que a mi m’agradaria és una Constitució Catalana, de fet, enguany fa vuitanta anys que es va redactar l'anomenada Constitució de l’Havana. Crec que la millor situació per a Catalunya seria la confederació amb els altres pobles d’Espanya, però malauradament això, ara per ara, no és possible.

Si bé he d’acceptar que la confederació espanyola sigui una utopia, no crec que hàgim de conformar-nos amb un text que té 30 anys d’història. Estic segur que els redactors del text van fer molt bona feina, però han canviat molt les coses. Si estem d’acord en que calia fer un nou Estatut després de 25 anys d’existència de l’anterior, perquè no podem revisar la Constitució?

Per cert! dimarts tindrem a Mataró un dels anomenats “Pares de la Constitució”, en Miquel Roca, farà una conferència amb motiu del 30è aniversari. És curiós que el partit que va presentar la proposta de celebrar cada any el sis de novembre amb acte institucional fos el PP, quan, ara fa 30 anys hi van votar en contra. Fins hi tot ells han canviat i el text segueix sense poder ser modificat.