1/8/08

La llengua no és moneda de canvi

Després de l’acte, celebrat el passat 25 de juny al Teatre Nacional de Catalunya, per qüestionar la “il·legítima” intervenció del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, Òmnium Cultural crida a la unitat ciutadana per exigir respecte a la voluntat del poble català i ens convida a adherir-nos a la campanya “Junts! Per Catalunya. L’acte finalitzà amb una nodrida representació d`Òmnium Cultural a dalt de l’escenari cantant Els Segadors i el públic corejant amb crit unànime a favor de la independència.

Posteriorment, la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, en cessió del dia 21 de juliol, davant els rumors que les forces polítiques majoritàries a Espanya (PP i PSOE) poden posar-se d’acord per convertir l’anul·lació de determinats articles de l’Estatut de Catalunya en el nucli d’una transacció que desbloqueigi la renovació del Tribunal Constitucional i davant la possibilitat que un cop més la llengua podria esdevenir la moneda de canvi de la negociació, va emetre un comunicat que reprodueixo:

Òmnium Cultural vol fer constar que hi ha almenys tres punts irrenunciables en l’articulat del nou Estatut sense els quals quedaria desvirtuat per complert el text plebiscitat el 2006 pel poble de Catalunya:

1. El deure de coneixement de les dues llengües oficials en igualtat de condicions (article 6.2), sense el qual es consumaria la subordinació del català, fins i tot a Catalunya mateix, i la seva oficialitat esdevindria un pur simulacre, amb greus repercussions en tots els ordres de la vida pública.
2. El principi de disponibilitat lingüística en el món privat (article34), sense el qual les empreses tindran la llibertat d’imposar la llengua als seus clients i desapareixerà l’opció lliure dels consumidors per la llengua oficial que prefereixen, amb efectes nefastos per a l’ús normal del català en les relacions comercials.
3. Els drets lingüístics en l’àmbit de l’ensenyament (article 35), que constitueixen la pedra angular de la unitat i la cohesió de la nostra societat. Després que el mateix Tribunal Constitucional va aprovar el nostre model educatiu de conjunció, seria un gravíssim retrocés que ara es pretengués invalidar-lo, posant en perill la convivència i la igualtat d’oportunitats entre els ciutadans de tots els orígens.


El comunicat acaba dient que, qualsevol nova retallada de l’Estatut plebiscitat pel poble de Catalunya ha de comportar almenys l’adopció en el Parlament de Catalunya d’una decisió formal conjunta dels nostres representants sobre la seva acceptabilitat, sense excloure la convocatòria d’un nou referèndum sobre la seva acceptació per part dels ciutadans de Catalunya.
.
Per altra banda, podeu llegir les intervencions de Vicent Sanchis i Jordi Porta, vicepresident i president d’Òmnium Cultural respectivament, a l’acte del passat dia 25 de juny i adherir-vos a la campanya.