9/4/08

PRESIDENTS DE SEGONA

Efectivament, és la primera vegada que un President del Congrés (no volgut ni pels seus) i un President electe del Govern Central necessiten la segona votació. Però més important que això és que el debat d’investidura del president del Govern espanyol ha posat de relleu el que ja es dèiem el vespre del dia de les eleccions espanyoles: CiU ha esdevingut la força catalana decisiva a Madrid.

Això ha quedat de manifest quan Duran i Lleida ha aconseguit que Zapatero agafi dos compromisos importants per a Catalunya. L’un, la publicació de les balances fiscals en el termini de dos mesos, cosa que ha de permetre aportar transparència i posar fi a la demagògia que es fa actualment en el sentit que Catalunya és insolidària, quan en realitat pateix un dèficit fiscal molt rellevant. L’altra, el compromís a estudiar el transvasament del Roine com una possibilitat de futur, un cop molt dur per a Montilla, que dilluns va negar a Mas la possibilitat d’estudiar aquest projecte.

Zapatero ha de saber que amb CiU, com a força decisiva, l’època dels xecs en blanc s’ha acabat i només ha estat pels compromisos adoptats per Zapatero, que CiU ha decidit canviar el seu vot en contra per una abstenció. Malgrat això, coneixement la llarga llista d’incompliments amb Catalunya, caldrà estar amatent i ser molt exigent per veure si compleix.