18/2/08

Neix un nou estat

Ahir el Parlament Kosovar va proclamar la segregació de Sèrbia. Només sis estats dels vint-i-set que formen la Unió Europea, entre ells Espanya, han rebutjat la declaració de sobirania. Però, davant la impossibilitat d’arribar a un acord, han deixat llibertat a cada membre per reconèixer, o no, la independència del nou estat.

La fórmula utilitzada per arribar a la independència suposa una situació atípica que dóna ànims a tots els que creiem en el dret de les nacions a decidir sobre el seu futur. Encara que afirmen que cada cas és diferent, això ja ha espantat a més d’un, que ha hagut de córrer a dir que ells no ho acceptarien. No ens ha d’estranyar que el govern espanyol s’hi compti, però és lamentable el suport que el PSC ha corregut a donar-li.

La història recent d’Europa ha dibuixat un mapa absolutament diferent del que estudiàvem fa menys de vint anys. Del 1989 són quinze els estats que han aparegut, molts procedents de l’àmbit d’influència de l’antiga URSS i de la distribució que va sortir de la segona guerra mundial.

En tot cas, com fa en David, jo també felicito a la nació de Kosovo per haver aconseguit la independència de manera pacífica. Des d’ara podrà exercir el dret a decidir. Jo també vull tenir un estat propi pel meu país.

1 comentari:

Anònim ha dit...

benvolgut Quim, això de Kosovo és molt complicat. A l'inrevés seria una catalunya independent en la que s provoca ara un referendum d'integració a España, i aquest guanyés.
Kosovo és el bresol de la nació Serbia, ara super poblat per albano-kosovar i on els serbis originaris han quedat en minoria.

Ara bé, impecable el procés d'independència, amb referendum i tot.