2/2/08

800 ANYS DEL NAIXEMENT DE JAUME I, EL CONQUERIDOR (1208-1276)

Suposat retrat de Jaume I, pintat el 1427, que es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya
Jaume I va ser rei de la corona d'Aragó entre el 1216 i el 1276, any de la seva mort. Va ser conegut amb el sobrenom d'"el Conqueridor" perquè durant el seu regnat la corona d'Aragó va incorporar Mallorca i València, on va fundar els regnes respectius. El rei Jaume és un dels personatges més importants de la història de Catalunya. Va néixer a Montpeller, però de ben petit va ser presoner de Simó de Montfort, croat que va derrotar el seu pare, Pere I, a la batalla de Muret. Un cop acabada la crisi dels albigesos va ser alliberat. Va ser custodiat i educat al castell de Montsó per l'orde del Temple. La seva adolescència té lloc durant la regència dels seus oncles Sanç i Ferran. I el jove rei va saber superar les dificultoses relacions amb els nobles. Va conquerir Mallorca (1229) i València (1238), territoris que va incorporar a la Corona d'Aragó i va dotar de la condició de regnes. La crònica del seu regnat va ser recollida pel Llibre dels fets.

Sumant-me a l'iniciativa de Vicent Partal i per commemorar els 800 anys del naixement de Jaume I, incorporo del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins hissaren a les Torres de Quart de València en senyal de rendició, i un petit fragment del Llibre dels fets.

“Retrau mon senyor sent Jacme, que fe sens obres morta és. Aquesta paraula volch Nostre Senyor complir en los nostres feytz, e iassia que la fe senes les obres no vayla re, can andues són aiustades fan fruyt, lo qual Déu vol rebre en la sua mansió.
E ia fos que.l començament de la nostra naxença fos bé en les obres nostres, havia mester mellorament, no per tal que la fe no fos en nós, de creure Nostre Creador e les sues obres a la sua Mare pregar, que pregàs per nós al seu car Fiyl que.ns perdonàs lo tort que li teniem.”