26/12/07

UN ALTRE EPISODI DE CAN FÀBREGAS

Pensava passar les Festes de Nadal sense parlar de política. En tot cas, si ho havia de fer, no volia que fos cap crítica ni retret. Nadal és per viure’l, per gaudir-lo, per reflexionar, per retrobar la família i els amics. Però ha durat poc.

La mateixa vigília de Nadal, la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró denunciava que el regidor d’Urbanisme i primer tinent d’alcalde, el Sr. Ramon Bassas, havia ordenar directament entrar a registre el manifest apòcrif de sis presidents d’Associacions de Veïns de la ciutat.

El document en qüestió és un dels que van ser lliurats pel govern a la sessió de Serveis Territorials del passat dia 18 de desembre. He de reconèixer que cridava l’atenció que no anés signat i no figuressin les dades dels sotasignats, però també és curiós que papers com aquests figurin entre la documentació i no s’hi trobin el manifest de la Plataforma, les al·legacions presentades, la història de la fàbrica o altres manifestos existents.

He de suposar, si els juristes no diuen el contrari (els hi preguntarem), que qualsevol pot presentar un paper amb el nom d’unes persones i exigir que l’administració municipal li posi el segell d’entrada, però se’m fa estrany que un document amb aquestes característiques pugui tenir algun valor per ser inclòs en un expedient.

Toca ser prudent i no fer acusacions abans d’hora, però és irrenunciable el fet de demanar explicacions. Per altra banda, siguin quines siguin les explicacions, més o menys creïbles, és igual, aquest ja és un episodi més de la desafortunada història de la nau catalogada de Can Fàbregas. No ho fan pitjor perquè no s’entrenen.

4 comentaris:

Fàbregas ha dit...

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA SALVEM CAN FÀBREGAS

Davant la darrera proposta presentada per l’equip de govern municipal sobre el trasllat íntegre de l’edifici de Can Fàbregas i de Caralt volem fer públiques les següents consideracions.

-L’Ajuntament de Mataró continua exhibint ostentosament una subordinació servil al dictat d’ interessos comercials molt concrets. Si els primers intents de descatalogar la fàbrica foren il•legals, les noves propostes -revestides de legalitat- són immorals. Com qualificar sinó la despesa de 3.150.000 euros per traslladar la fàbrica, quan el centre comercial es podria establir en un altre lloc? El govern no ha donat cap raó de pes per desestimar les altres ubicacions considerades.

Mai uns objectius, positivament desitjables, poden justificar uns mitjans -moralment rebutjables- com el malbaratament d’uns recursos econòmics exorbitants en una societat on no tothom té els nivells de consum que determinada publicitat intenta fer creure.

1- El trasllat íntegre és irrealitzable per definició:

L’edifici seria fragmentat. Ningú pot garantir quin percentatge de l’obra original quedaria destruïda en el procés de desballestament i, per tant, es perdria irremeiablement. La proposta de separar la xemeneia del conjunt semblaria pueril si no fos irresponsable i anés en contra de la integritat del bé catalogat que dictamina el Departament de Cultura.

2- El govern municipal en la seva espiral d’incongruències està arribant a unes cotes difícilment imaginables de gosadia i de manca de responsabilitat política, que els serveis jurídics farien bé d’analitzar amb deteniment. Com definir sinó el que, a partir d’aquest precedent, qualsevol propietari d’un bé immoble catalogat pugui endegar-ne el trasllat a on més li convingui i així obrar sobre el solar resultant al dictat de la llei del mercat. ?

3- Entenem que aquesta proposta és sols una cortina de fum per enderrocar de forma subreptícia l’edifici. Del que pot passar amb les desferres que en resultarien, n’és un bon testimoni el que succeí amb l’antic Ateneu de Mataró. Després de numerar-ne les peces originals, aquestes foren trossejades premeditadament en el moment de l’enderroc. Posteriorment es construí un edifici que té el mateix valor històric que un decorat de western. Aquesta situació també es produí amb les ceràmiques modernistes de la façana de la impremta Vilà a la Riera. Malgrat el compromís explícit de restitució mai més han tornat a aparèixer.

4- Can Fàbregas ha de ser restaurat i reintegrat al patrimoni cultural de Mataró en el lloc per al qual va ser dissenyat i en el qual ha fet història i s’ha fet història de la nostra ciutat. Forma part del nostre passat industrial i, per tant, de la nostra memòria històrica.

5- L’Ajuntament no ha d’avantposar els interessos particulars i crematístics a la salvaguarda del patrimoni col•lectiu que, per definició, és un bé inal•lienable que pertany a tothom en tant que bé catalogat.

6- La plataforma Salvem Can Fàbregas adverteix que l’equip govern municipal seria responsable, de manera solidària, moralment davant dels ciutadans i penalment davant dels tribunals, dels danys que pogués patir la fàbrica si es dugués a terme aquesta agressió.

Mataró, 24 de desembre 2007

www.salvemcanfabregas.org

Napoleón Bonaparte ha dit...

Ostras, que cosas, el 21 dejé un comentario en tu Blog,y no lo encuentro. Ha desaparecido?.

Un saludo

Quim Fernàndez ha dit...

Perdona Napoleó. He tret el Post, era un vídeo fet a partir d'un power. Una prova que he posat a la columna lateral.

Vaig llegir el comentari i estic redactant un nou post per fer-hi referència.

No ha estat esborrat. No pensis malament.

Napoleón Bonaparte ha dit...

No Quim, no puedo pensar mal por que, en mi comentario te felicitaba la Navidad y te comentaba un tema que ni siquiera es de la ciudad. Por eso, cuando lo dejé, lo hice en el primer post que había.

Y he vuelto hoy a dar una vuelta como de costumbre, y no lo veo y, me digo: Que raro, si yo no bebo alcohol nunca, juraría por el Govern Municipal, que dejé un comentario. Y sí, tienes razón, era el power este, que ha desaparecido con mi comentario, y está en el panel lateral. Pero cuando volví, al haber publicado nuevas entradas tu , no recordaba donde la dejé. Solo sabía que rea algo de navidad y venga a buscar.

Por eso te decía: HA DESAPARECIDO?.

Era consciente perfectamente, que no decía nada, lo más mínimo que pudiera ser tomado como par5a ser eliminado el comentario.

Pero hasta que he vuelto a ver el power, he recordado y dado cuenta, que el post entero no estaba.

Un saludo y feliz navidad por que mi otra felicitación, es la desaparecida y mi felicitación