23/11/07

DRET A DECIDIR

M’hauria agradat poder-ne escriure abans, però l’obligació és abans que la devoció. Tot i anar tard, no me’n puc estar de dir-hi la meva. Aquí us deixo el vídeo amb els punts més importants de la conferència de l’Artur Mas.
.

Si voleu escoltar la conferència completa podeu fer-ho aquí. També podeu accedir al document escrit per llegir-lo amb tranquil·litat, traient-li tot el suc.

D'entrada he de dir que mai no havia vist el Palau de Congressos tan ple. No s'hi cabia. Gent dreta als passadissos, gent a fora amb pantalles, gent per tot arreu. Vaig tenir la sensació que la cadira de la M. José i la meva, a dalt i en un lateral, eren les úniques que quedaven lliures quan encara faltaven 40 minuts per començar. Hi havia gent de tot tipus, gent més jove del que és habitual en aquests actes. A tots ens unia una cosa: la catalanitat.

Pel que fa al discurs polític, l’Artur Mas va posar les bases d’un nou catalanisme. En una conferència molt ben estructurada, va fer un repàs a tots i cadascun dels problemes que preocupen als ciutadans i les ciutadanes de Catalunya, sense esquivar-ne cap. Els que no ho reconeguin, o no han escoltat Mas o només els mou la por davant un lideratge reforçat i un projecte aglutinador i engrescador. Això últim explicaria l’allau d’articles i post dedicats al discurs des de l’orbita socialista. Sembla mentida com gent amb responsabilitat de govern dediquen temps i espais només a parlar en negatiu i negar l’evidència.

La proposta de Mas fa un pas endavant en allò que el catalanisme ha fet fins ara:

- Allà on cercava la pervivència de la nació, hem de substituir-ho per la nació plena, per la vivència de la nació en plenitud
- Allà on hi havia l’aposta per la modernització, hem de fer l’aposta per un país capdavanter
- Allà on es buscava la regeneració d’Espanya, hem de situar Catalunya al món. Construir la Catalunya global
- Allà on es parlava d’autonomia o d’autogovern, hem de parlar del dret a decidir per nosaltres mateixos sobre allò que ens és propi

Sens dubte, el dret a decidir va ser la proposta més ben rebuda pels assistents i també el que la premsa recull com una de les principals bases de la refundació.

Arxius d'audio:

Entrevista a Artur Mas a 'El matí de Catalunya Ràdio' i Entrevista a Artur Mas a 'El món a RAC1'