30/10/07

"LA POLÍTICA S'HA MORT... VISCA LA POLÍTICA!"

Aquest és el lema de l’Agenda Llatinoamericana pel 2008, impulsada per la Coordinadora d'ONG de les comarques gironines i l'Alt Maresme, coordinada per la Comissió de l'Agenda i que compta amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

L’Agenda va ser presentada a Mataró amb un acte en que va participar el filòsof Josep M. Terricabras i va tancar un concert de la Coral Primavera per la Pau.

Terricabras va ser molt clar. Va dir que: “la política i els polítics s’han anat distanciant de la ciutadania, hi ha una manera de fer política que s’ha d’eradicar”.

Va afirmar que la nova política és noble, és servei, és ciutadania. Tots hem de fer política, encara que hi ha uns alliberats que paguem per fer-ho, la política no és seva. Hem de decidir si volem ser súbdits o ciutadans. Abans això era una diferència social, avui el súbdit pot guanyar molts diners però no participar. El ciutadà vol participar.

Tenim un exemple de mala política en la Constitució Europea. Com que el poble no la va votar, ara, a Lisboa, fan un tractat, es posen d’acord i no cal que es voti. No se’n adonen que si es pregunta avancem junts, el mateix passa en una família i a qualsevol organització.

Terricabras va parlar també d’un terme que actualment s’utilitza constantment: la Globalització. Va dir que això no existeix, que si fos així no hi hauria tants problemes amb els papers. Va diferencia entre Globalitat, referit a que el món és un globus en que actualment es pot anar a munt i avall amb precisió i rapidesa; Globalització, que consisteix en un projecte polític i econòmic, si cada dia podem anar a munt i avall amb més facilitat és necessari que ens arribem a entendre i, finalment, Globalisme, una manera de pensar global, visió de conjunt, visió universal dels problemes.

El darrer concepte que va analitzar el conferenciant va ser la Diversitat, diferència o desigualtat. Per ell la societat ha de fer-se en xarxa per suportar millor els problemes. En aquest punt, i per acabar, va explicar-nos l’Arc Terricabras. Sempre que hi ha algú que té un dret, n’hi ha un altre que té l’obligació de donar-li resposta i sempre que hi ha una obligació es correspon al dret d’un altre. Gràficament això ho explica a través dels extrems d’un arc.

Sense cap mena de dubte va ser una conferència per aprendre molt. A continuació els assistents van poder gaudir d’un concert de la Coral Primavera per la Pau, però m’havia compromès a assistir a la Festa del Futbol Mataroní i no m’hi vaig poder quedar.

1 comentari:

Napoleón Bonaparte ha dit...

Ni que decir tiene que suscribo cuanto manifiesta de forma acertada.

Pero en Cerdanyola y en general en toda la Ciudad (y en otras muchas), miles de ciudadanos ya reclamábamos y denunciábamos, estos aspectos.

Recordemos a AVdM por ejemplo e incluso en cabezonespuntocom, dejamos muy claro en nuestra presentación que no somos súbditos ni lacayos de nuestros gobernantes.

A ver si los políticos (todos) os dais cuenta de todo este fenómeno participativo y, no acordaros de nosotros solo, cada 4 años. Que el hecho de recibir nuestro voto, no significa que tengáis un cheque en Blanco. Ya que el tema de cumplir con los programas electorales, es un cachondeo.

Un saludo