23/2/06

CONTRAOPA D’E.On SOBRE ENDESA

És fonamental que Catalunya, i per tant, també l’Estat espanyol, disposin de grans grups empresarials en cadascun dels sectors estratègics de l’economia, especialment l’energètic. Per aquest motiu, l’anunci del grup alemany E.ON de presentar una contraopa sobre Endesa és una mala notícia, ja que de portar-se a terme, un aspecte com el subministrament energètic quedaria en mans estrangeres.

El comportament que està tenint el Partit Popular amb l’opa de Gas Natural sobre l’elèctrica i ara la contraopa d’E.ON és lamentable. Cal tenir present que quan fa uns mesos l’empresa catalana va plantejar l’opa sobre Endesa des del PP es va posar el crit al cel, en un exemple claríssim de l’actitud anticatalana que porta a terme aquest partit. Fins i tot, cal recordar que Esperanza Aguierre va afirmar que Endesa “sortia del territori nacional”. Per contra, després de l’anunci del grup alemany de contraopa, el PP no ho ha criticat. Així doncs, es constata que la política econòmica dels populars passa per potenciar els grups empresarials estrangers, o dit d’una altra manera, es basa en impedir de qualsevol manera que qualsevol empresa catalana pugui créixer i esdevenir puntera del seu sector.

Igualment lamentable és que des de la mateixa Endesa s’hagi fet tot el possible per fer fracassar l’opa de Gas Natural. És evident que des de l’elèctrica han vist que l’única alternativa per aconseguir-ho passava per buscar una altra empresa disposada a portar terme la mateixa operació, i és el que han fet, malgrat que això pogués perjudicar Catalunya i Espanya. De fet, el president d’Endesa no ha amagat mai les seves simpaties cap al PP i cap a José Maria Aznar, amb tot el que això suposa. Així doncs, segons el PP i el seu entorn empresarial, mentre que l’opa de Gas Natural era política i orquestrada des de Catalunya, la contraopa d’E.ON és econòmica i positiva. Ha quedat clar que, per alguns sectors, del que es tracta és d’impedir que una empresa catalana pugui créixer.