14/1/07

ES AVIAT PER PACTES

Una celebrades les eleccions al Parlament de Catalunya i constituït un nou govern, totes les forces polítiques estan escalfant motors per la campanya municipal. Des de la meva òptica, a Mataró, el PSC-PSOE és qui més esforços hi dedica, aprofitant que disposa de l'alcaldia i forçat per la necessitat de donar a conèixer una nova persona després d'un alcalde que s'hi ha estat vint-i-cinc anys.

Fins aquí, aquest és el joc al que estem acostumats. Personalment, penso que els mandats haurien de ser més llargs (com a mínim de cinc anys) per dissoldre més aquests processos i dedicar-se més al ciutadans i menys a les campanyes electorals, disposant de més temps per acabar els projectes encetats durant el mandat. Però la perversió arriba quan es porta el debat de la política local a parlar de possibles pactes cinc mesos abans d'unes eleccions i fixar-los en l'eix dreta-esquerra.

Davant unes eleccions municipals en una ciutat on fa vint-i-vuit anys que hi ha un govern del mateix color, per molts completament esgotat, és lícit que hi hagi qui pensi en un canvi, que a més és possible. Però, com, és una cosa que ho decidiran els electors el proper dia 27 de maig, dibuixant un nou mapa polític que obligarà als responsables de les forces polítiques amb representació municipal a trobar un acord.

CiU, per la seva centralitat política, que aplega sota el denominador comú del nacionalisme, representa un ventall molt ampli, és potser la força amb més possibilitats per formar govern, tot i que el cap de llista d'ERC ja s'ha manifestat per repetir l'acord actual, despreciant altres possibilitats.

Dit tot això, ara el que toca és donar a conèixer les propostes que porta cadascú i també a les persones que les tiraran endavant en el cas de comptar amb la confiança dels electors.