27/9/06

UNA ALTRE VISIÓ DEL DIARI DE CAMPANYA

Avui, visitant el bloc del nostre alcalde, he sabut que l’Esteve Terradas també té bloc i, encara que sigui a través de la fotografia, explica una mica com és ell. M’he afanyat a posar-lo entre els enllaços als blocs dels regidors del nostre consistori i prometo visitar-lo periòdicament.
.
En la visita, m’ha sorprès el to propagandístic del post de l’alcalde. Això està bé pels que estem en una segona línia. I en cap cas ho dic despectivament. Però la gent del partit o que treballem un altre tipus de representabilitat més sectorial ens ho podem permetre. L’alcalde, tot i que sempre tiri l’aigua al seu molí quan dóna dades i parla de projectes o inauguracions, no deixa de ser l’alcalde i això de posar aquests “dibuixets” i aquests números grans, com si d’un anunci es tractés, crec que no li correspon. A més, no oblidem que, malgrat ser personal, en el seu bloc es presenta com “Alcalde de Mataró”.
.
Però, ja que ha estat ell qui ha entrat en aquest debat, intentarem contestar-li. En primer lloc, durant els dos anys de govern “amic” del PSOE la inversió de l’Estat a Catalunya ha estat més baixa que durant els governs del PP, tot i que a mi també em dolgui. No val fer-nos creure que és gràcies a José Montilla i la resta de dirigents del PSC-PSOE que els pressupostos de l’Estat per a l’any que ve contindran una inversió en infrastructures per al nostre país equivalent al PIB català, sobretot quan ni ells mateixos són capaços de concretar exactament en quant augmentarà la inversió respecte al 2006.
Si a partir del 2007 es compleix aquesta condició en els pressupostos espanyols no és gràcies a la influència dels socialistes catalans sobre el govern “amic” del PSOE, sinó perquè ho diu el nou Estatut de Catalunya, que òbviament és d’obligat compliment. També cal recordar que la disposició addicional tercera de l’Estatut, que és on s’aborda la qüestió de les inversions en infrastructures, és fruit de la negociació de l’Artur Mas amb el president del Govern espanyol, davant de la inacció del Govern tripartit i dels socialistes catalans.
Continuant fent memòria, mirem quina ha estat l’evolució de la inversió pressupostada a Catalunya:
Any 2003: 15,9% sobre el total espanyol
Any 2004: 15,6% sobre el total espanyol
Any 2005: 15,6% sobre el total espanyol
Any 2006: 14,5% sobre el total espanyol
Previsió any 2007: 18,8% sobre el total espanyol, gràcies a la clàusula Mas
A aquestes dades, cal sumar-li el nivell d’execució real de la inversió pressupostada, que l’any 2005, i segons dades del mateix Estat va ser del 76,3%, nou punts per sota de la mitjana espanyola. Així mateix, i segons la Cambra de Contractistes, la licitació del govern de l’Estat entre el juliol del 2005 i el juliol del 2006 va caure un 16% en termes monetaris i un 21% en termes reals, respecte l’any anterior.