19/9/06

ENQUESTES

Aquest matí llegia al diari que el segon Racòmetre de Rac1 amplia a 16 els escons la distància entre CiU i PSC. El Racòmetre és un baròmetre polític català que RAC1 posa en marxa per mesurar l’opinió dels catalans de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya de l’1 de novembre, realitzat per l’empresa Feedback. L’emissora emet setmanalment aquesta enquesta electoral per comprovar l’evolució del vot de cara a les eleccions.

Ahir, la diferència entre CiU i PSC era d’un escó més que fa una setmana i el govern desitjat pels catalans passa de ser el de repetir el tripartit a que CiU governi en solitari. Tot i que en el document hi ha molta més informació, és evident que l’evolució és favorable a la Federació Nacionalista encapçalada per Artur Mas, que també augmenta el seu percentatge pel que fa a les preferències de candidats.

Però hi ha dos aspectes que, des de l’òptica de CiU, han de preocupar. La primera, que els partits que van signar el Pacte del Tinell sumen suficients escons per repetir el fracàs i, la segona, l’elevat percentatge d’abstenció que mostren les enquestes. És habitual que els ciutadans es mostrin reservats i indecisos a l’hora de respondre enquestes i en canvi assisteixin a les urnes però, darrerament l’abstenció està demostrant un creixent distanciament entre els polítics i la ciutadania.

Per altra banda, ens hem d’expressar de
“manera rotunda” a les urnes, per evitar tripijocs en els despatxos que facin president a algú que hagi perdut les eleccions.