19/5/06

APRENDRE DELS QUI VÉNEN

Per Sant Jordi us explicava que, en acabar la Missa Solemne a la Parròquia de Sant Josep, vaig aprofitar per comprar el llibre “Recull”, editat per l’Associació d’amics de la República Dominicana, que aplega els articles que mossèn Jordi Cussó publica al full parroquial.

Avui he llegit el darrer dels escrits i puc dir-vos que tots tenen un element de reflexió. Només hi he trobat faltar la data en que van ser publicats cadascun dels articles i que el seu ordre fos cronològic, fet que ajudaria a entendre, encara més, que els inspira.

De tots, vull destacar-ne un que Mn. Cussó titula “Aprendre dels qui venen”. Aprofitant l’experiència viscuda amb la mort d’un amic de Moçambic, l’autor ens explica que podem aprendre molt dels qui vénen de fora.

Estic d’acord amb el Rector de Sant Josep quan diu: “Tenim com una mena de creença col·lectiva de que la cultura d’Occident és suficient en sí mateixa i que a més cal portar-la a d’altres països del món que estan més endarrerits i necessiten dels nostres coneixements”. I és per això que correm el risc de tancar-nos a prendre coses que ens aporten les persones nouvingudes. És veritat que el fet que una persona hagi de marxar del seu lloc de naixement per motius econòmics, polítics o socials, no vol dir que no tingui uns valors per compartir i que ens ajudin a millorar la nostra societat i la nostra convivència. Puc assegurar-vos que des de que tinc l’oportunitat de col·laborar amb els Escolapis Catalans instal·lats al Senegal he après moltes coses noves que m’han enriquit i m’han ajudat a créixer.

Us convido a llegir el llibre de Mn. Cussó, a pensar en tot el que ens diu i també us convido a conèixer persones vingudes d’altres cultures i alhora que podreu aprendre molt d’ells, segur que els podreu ajudar a conèixer la nostra societat i integrar-se una mica més.