9/4/06

TARDA SOLIDARIA

Aquesta setmana els mataronins hem tingut l’ocasió d’assistir a dos actes que, essent completament diferents, tenien en comú la solidaritat entre les persones. El primer, la inauguració de l’exposició “LA MATERNITAT D’ELNA, Bressol de l’exili 1939-1944” i el mateix dia, mitja hora més tard, la novena edició de la “Nit de la Solidaritat”.

Aquest estiu, quan vaig assistir a la presentació del GR Camí de Nord o del Canigó a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent, ja vaig tenir l’ocasió de conèixer el que va ser “La Maternitat d’Elna”. En el mateix acte, l’Assumpta Montellà va fer la presentació de la seva investigació. El descobriment de la Sra. Elisabeth Eidenbenz va ser impressionant. Des d’aquell moment no he tingut inconvenient en sumar-me a qualsevol iniciativa per difondre la feina que va fer aquesta infermera suïssa entre 1939 i 1944, salvant la vida a 597 nens i nens, fills de dones embarassades que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans a Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes.

Val la pena visitar l’exposició que serà a l’Ateneu de Caixa Laietana fins el dia 7 de maig. A més, si podeu, no deixeu d’anar el proper dia 21 a la conferència que l’Assumpta Montellà farà a la Sala d’Actes de Caixa Laietana. La història de l’Elisabeth Eidenbenz és una esperança de vida en un dels pitjors moments per a molts catalans que fugien cap a l’exili des de Catalunya.
A continuació, al Teatre Monumental, es celebrava la novena edició de la “Nit de la Solidaritat”, organitzada pel Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional. Enguany va parlar, en nom del consell, el Sr. Joaquim Tarragó, de l’associació Haribala. Ara fa un any, l’encarregat de fer-ho va ser l’amic Francesc Vea, dels Amics del Senegal. Ells, com tots els que formen part del consell, mereixen un reconeixement especial per la tasca de cooperació i també de sensibilització que realitzen dia a dia, com el mereixen els tècnics i tècniques municipals que treballen al costat de les entitats. Un altre mèrit del personal municipal del departament és el d’aconseguir cada d’any la participació de persones de reconegut prestigi en aquest camp per a que exposin a Mataró les seves tesis. En aquesta ocasió vam poder escoltar al Sr. Sami Naïr, filòsof i sociòleg francès, nascut a Algèria, professor de Ciències Polítiques a la Universitat de París VIII i a la Universitat Carlos III de Getafe (Madrid).

En la seva conferència, titulada "El Mediterrani: zona de complementarietats o de fractures?", Saïr va posar de manifest les diferències entre la riba Nord i la riba Sud del Mediteràni, la importància que està agafant l’Àfrica Subsahariana, que té un paper cada vegada més decisiu, ja que el pes demogràfic dels països de l’Àfrica Negra es desplaça cap el nord, on tenen més facilitats per creuar el mar cap a Europa. Tot i que va obrir portes a l’esperança, va insistir en la perillositat de la situació, del pes dels diners que els immigrants aporten als seus països d’origen en el total de l’economia, que en molts casos és l’aportació més gran de divises, i de la importància que està agafant la immigració en la nostra societat.