1/3/06

COOPERACIÓ I POLÍTICA

Avui he començat i acabat el dia amb temes de Cooperació. Primer, presentant el nou projecte dels Amics de l’Escola Pia al Senegal a la regidora del ram. És un projecte ambiciós, tan econòmicament com socialment. Després, ja com a treball polític, hem parlat del Pla Director de Cooperació que està treballant l’Ajuntament de Mataró. M’ha semblat que ens enteníem quan jo li deia que la cooperació ha de ser un tema absolutament de consens, del que no n’hem de fer batalla política.

Entre mig altres temes de ciutat, i al vespre he assistit a la conferència “La nova cooperació catalana: eficaç, compromesa i transformadora” a càrrec del Sr. David Minoves, director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. L’acte ha estat un fracàs de convocatòria, comptant el conferenciant, acompanyant, polítics i tècnics, no érem més de nou persones.

Em sabia greu ser tan pocs en un tema com aquest, jo hi anava per aprendre i creia que altres entitats haurien d’haver tingut el mateix interès. Podeu dir-me que sóc un ingenu, però aviat he vist que estava assistint a un discurs totalment polític, segons el qual la cooperació a Catalunya havia començat amb l’actual govern i més concretament el dia del nomenament de l’actual director. El que no va dir en cap moment el Sr. Minoves, destacat membre d’ERC, és que la Llei Catalana de Cooperació és del 2001 i que el primer Pla Director de Cooperació de la Generalitat, vigent encara, va ser redactat per l’anterior govern, malgrat les seves deficiències i necessitats d’actualització, com qualsevol altre document d’aquestes característiques.

Probablement, segur, que TOTES les formacions polítiques tenen persones sectàries com el Sr. Minoves, però és una llàstima que ocupin llocs on la política partidista hauria de trobar-se en un segon o tercer ordre. Avui era inútil aprofundir en el debat, el fòrum era, o hauria d’haver estat, un altre i no s’han complert les expectatives. He perdut més d’una hora anant a un acte polític en lloc d’aprendre una mica més sobre cooperació.