15/9/20

La Mostra de Cinema de la Biennal de Venècia s’ha pogut veure a Mataró gràcies al M|A|C

En mig de la sequera cultural d’aquest estiu, a la qual ens ha sotmès l’administració municipal, hem gaudit de l’oasi que ens ha ofert el M|A|CMataró Art Contemporani.

El prestigi aconseguit pel centre d’art contemporani de Mataró dins el sector ha permès que fos tingut en compte en l’edició de 2020 de la Mostra de Cinema de la Biennal de Venècia, que ha posat a la seva disposició Venice VR, la secció oficial de Realitat Virtual del Festival.

Aquest 2020, com ha passat amb molts altres festivals a causa de la COVID19, la Mostra de Cinema de la Biennal de Venècia no ha pogut tenir una edició en el format habitual. Per aquesta raó, a més de Venècia, les obres participants s’han pogut veure a diferents llocs del món, entre ells Catalunya, que ha tingut dues seus, Barcelona i Mataró. És per aquesta raó que, durant una setmana, a Can Palauet hi havia tres terminals on es podien veure els 44 projectes (31 que concursaven, 9 fora de concurs i 4 produïts de forma expressa per l’esdeveniment).

Les persones que han pogut veure els projectes han viscut una experiència extraordinària i excepcional. Amb les ulleres adequades, s’han trobat situats al mig de l’acció. La percepció que es rebia era tal que es confonia ficció i realitat. En alguns casos, l’espectador fins i tot podia interactuar a través dels controls que tenia a les mans.


A Can Palauet hem comprovat com avança la tècnica de la realitat virtual. Ho hem fet gràcies al M|A|C i a VRNRG, empresa barcelonina de disseny i desenvolupament d’experiències VR, què ha proporcionat tot l’equipament necessari. Per descomptat s’han garantit totes les mesures de seguretat sanitària.

En el cas del M|A|C, ho ha fet a través del seu projecte resident LAVS (Laboratori d’Arts Visuals i Sonor), escollit per l’institut d’Art i Cultura Esproceda de Barcelona, partner de la Beiennale per aquest projecte.

Mataró ha de sentir-se orgullós del seu centre d’art contemporani, que des de la seva creació l’any 2013 ajuda a la creació i la formació de nous públics amb projectes que han rebut el reconeixement del sector i han estat premiats.