14/12/18

"Mataró, no oblidis que ets a l'elit gaudiniana"


Dilluns passat es va celebrar a la Nau Gaudí de Mataró el IV Seminari del Consell Gaudí. Es tracta d’un Seminari de caràcter formatiu, un espai de treball i d’intercanvi d’experiències entre els responsables i gestors de les diferents obres d’Antoni Gaudí que formen part del Consell. Enguany el tema central ha estat “la recerca i la innovació en la gestió del patrimoni gaudinià”.
El Consell Gaudí va néixer en el marc dels actes commemoratius del 130è aniversari de la Nau Gaudí l’any 2013, quan es va signar la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació i la difusió del llegat de l’arquitecte.


Van impulsar la iniciativa el llavors alcalde de Mataró, Joan Mora, i el que era conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb la participació del crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle. Aquest, va ser capaç de reunir, per primera vegada, tots els titulars, públics i privats, de l’obra de Gaudí en un mateix espai de debat amb l’objectiu de vetllar per la conservació, l’estudi i la posada en valor del patrimoni gaudinià
Si bé la “Declaració de Mataró” va ser una iniciativa d’alcaldia, la gestió i organització del Consell va ser delegada a la regidoria de Cultura, que comparteix la secretaria amb la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat. L’òrgan, en el qual també hi ha representades diverses entitats culturals, col·legis professionals i administracions públiques, està presidit pel consellera/a de Cultura.
Pel que fa a Mataró, la pertinença de la primera i més petita obra construïda d’Antoni Gaudí al Consell, representava la voluntat de promoció del nostre patrimoni cultural i arquitectònic vistos com una eina de promoció de ciutat. Com ho són altres elements patrimonials com la Presó, d’Elies Rogent o el Rengle de la plaça Gran i la Casa Coll i Regàs, de Puig i Cadafalch.  Factors a tenir en compte en el que més tard, també impulsat pel grup municipal de CiU, s’ha anomenat Pla d’Impuls del Centre.
Ara, però, hem vist com el IV Seminari del Consell Gaudí s’ha celebrat sense pena ni glòria pels mataronins. Ni el web municipal, ni el de la Direcció de Cultura, ni el de la pròpia Nau o el Portal - iniciativa del Consell i gestionat des de Cultura-Mataró conjuntament amb la Direcció General - s’han fet ressò d’aquest esdeveniment. Tampoc les xarxes socials han dit absolutament res, de fet, el perfil de Twitter de la Nau fa mesos que està inactiu. Només el Departament de Cultura de la Generalitat va publicar la setmana passada una nota de premsa on es feia ressò de l’organització d’aquest important acte que anualment reuneix als gestors del patrimoni gaudinià del nostre país. 
Paradoxalment, quan les regidories de Cultura i Promoció Econòmica es troben sota una mateixa direcció política és quan menys valor es dona a la cultura i al patrimoni com a elements per a la promoció de la ciutat i el seu desenvolupament econòmic.