14/4/16

Salutació en motiu dels actes de Sant Jordi


La Diada de Sant Jordi, patró oficial del Principat des de l’any 1456, és una festa amb molta història, que amb els anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana. Per això molts ciutadans engalanen els seus balcons amb banderes, com passa també l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya.
El significat dels elements centrals de la festa, el llibre i la rosa, són  la cultura i l’amor, i els mataronins acudirem a les parades dels llibreters i a les floristeries per comprar-los. Cap enamorat o enamorada no pot quedar-se sense el seu llibre o la seva rosa, ni sense gaudir de l’extens programa d’actes que ja és a punt per a tots.
S’inicia el dia 15 i fins al mateix dia 30 d’abril hi trobareu activitats per escollir. Les llibreries i les biblioteques són especialment actives aquests dies, no hi falten el circ, la dansa i la música. Però la cultura d’arrel popular hi té un paper força destacat. La colla castellera Capgrossos de Mataró no es vol perdre la cita, de la mateixa manera que no se la perdrà la Família Robafaves, acompanyada per tots els gegants d’escoles i barris de la ciutat.
El Drac de Mataró, que està d’aniversari sonat --ja en són vint-i-cinc!--, com ha fet els darrers anys, gaudirà dels actes de Sant Jordi ben acompanyat del seu fill, el Dragalió.
Tots dos, el diumenge 24, encapçalaran una passejada tranquil·la amb petits i grans fins al lloc on els il·lustradors --paper, llapis i tinta a punt-- ajudaran els que hagin escrit el seu conte en la creació del Llibre Gegant de Contes. I allà, el Drac, el Dragalió i tots plegats podrem celebrar que ja hem arribat a l’edició número 40 del Llibre Gegant.  
A la nit del dia de Sant Jordi el Drac serà, com cada any, el protagonista de la Fogonada, un acte especial i característic de la nostra ciutat, en què s’adapta la llegenda del Cavaller i el Drac de Mataró n’esdevé un personatge amable.
Per últim, i si m’ho permeteu, us recomano que no us oblideu de visitar la Família Robafaves al vestíbul de l’ajuntament, que com cada any ens estarà esperant amb els Nans.
Fem doncs d’aquest Sant Jordi la gran festa de la cultura i l’amor compartint la Diada amb tota la ciutat.

Feliç Diada de Sant Jordi!

Quim Fernàndez
Regidor de Cultura i Participació