19/3/15

Balanç de mandat (5): La dèria de consolidar els serveis

Hem estat un govern en minoria. Ho hem tingut clar i molt present des del moment zero. També és veritat que els altres grups s’han cuidat de recordar-nos-ho permanentment. Però nosaltres ho teníem assumit des de bon principi.

Aquell dissabte, 11 de juny de 2011, un cop acabat el ple de constitució del nou ajuntament, vam començar a fer camí. El camí de treballar per Mataró des del govern de la ciutat, quan aquest repte era una il·lusió que semblava impossible.

Vaig entendre que en el fons, i plantat enmig d’aquell dissabte de canvi i d’incertesa personal i col·lectiva, ens caldria escoltar molt, dialogar amb tothom, cedir en moltes coses i, sobretot, governar amb humilitat. Aquest havia de ser un dels grans canvis.

Darrerament se’ns ha volgut fer creure –a Mataró, a Catalunya i a l’Estat– que la paraula ‘canvi’ és una idea transformadora per ella mateixa, al marge de qui l’executa i de com s’executa. Hem idealitzat la idea del ‘canvi’ sense mesurar què ens disposem a modificar, i aquesta mateixa febrada s’ha convertit en un dogmatisme, en una obsessió, que ho voldria justificar-ho tot.

I precisament a nosaltres, el canvi no ens va fer por. A aquest govern, el canvi, la represa, la voluntat transformadora, no ens ha fet ni ens fa cap por.

A algú li va interessar vendre aquest canvi com si a partir del juny del 2011 entressin uns destralers. Se’ns va acusar, sense que gairebé haguessin passat 100 dies de govern, de voler tancar l’escola de música, de voler tancar les llars d’infants, de voler retallar-ho tot, de voler privatitzar a tort i a dret, d’eliminar beques, d’anar contra l’escola pública...

I recordo aquells primers plens de la legislatura, cada primer dijous de mes, que sempre s’organitzava alguna protesta o altra acusant el govern de coses que ni tant sols se’ns havien passat pel cap.

Màxim respecte per totes les protestes, totes les crítiques i totes les opinions. Aquesta també ha estat una constant del govern durant tota la legislatura.

El temps, però, ha anat posant a tothom al seu lloc.

No hem tancat l’escola de música. El contrari. Modestament, i amb l’esforç de professors i usuaris, hem contribuït a la seva consolidació definitiva, a la seva viabilitat i a garantir-ne la qualitat.

No hem tancat les llars d’infants. El contrari. Malgrat la disminució de les subvencions de la Generalitat, i sense incrementar significativament els preus públics, a Mataró hem garantit les llars d’infants quant en altres ciutats han hagut de disminuir places. És més, hem afrontat una inversió important en l’escola bressol de Cerdanyola per poder adequar i dignificar l’equipament, mancat d’inversió des de feia molts anys.

I de l’escola pública, és notòria la lluita que hem tingut per garantir l’inici de les obres de la nova Angeleta Ferrer i la construcció de l’Escola Marta Mata.


Puc dir que una de les dèries d’aquest govern ha estat el manteniment de tots els serveis públics. En uns moments complicadíssims, de dificultats econòmiques extremes, hem pres les decisions “des de” i “per a“ Mataró,  i podem afirmar que hem assentat les bases per consolidar un model de serveis viable, eficient i de qualitat.